Γιατί το καλώδιο των ακουστικών βγαίνει πάντα μπερδεμένο;

Το πρόβλημα είναι γνώριμο: τυλίγετε προσεκτικά το καλώδιο των ακουστικών, όταν όμως το βγάλετε από την τσάντα έχει δεθεί μόνο του σε έναν γόρδιο δεσμό. Τελικά όμως δεν φταίει το τσαπατσούλικο τύλιγμα -πρόκειται για συνωμοσία των νόμων της φυσικής.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS» με τίτλο «Αυθόρμητος σχηματισμός κόμπων σε ένα διεγερμένο καλώδιο», το μπέρδεμα του καλωδίου είναι σχεδόν αναπόφευκτο σε πολλές περιπτώσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο τοποθέτησαν τυλιγμένα καλώδια σε ένα κουτί το οποίο περιέστρεψαν για να προσομοιώσουν το ταρακούνημα στο οποίο υποβάλλονται τα ακουστικά σε μια τσέπη ή έναν σάκο πλάτης.

Έπειτα από 3.145 δοκιμές κατέληξαν σε μια εξίσωση που δείχνει ότι η πιθανότητα σχηματισμού κόμπων εξαρτάται από το μήκος του καλωδίου και το βαθμό ανακίνησης. 

Dorian M. Raymer et al. / PNAS


Η γραφική παράσταση της φόρμουλας -η πιθανότητα μπερδέματος σε σχέση με το μήκος του καλωδίου- δείχνει ότι ένα καλώδιο με μήκος μέχρι 46 εκατοστά δεν μπερδεύεται σχεδόν ποτέ όταν τοποθετηθεί τυλιγμένο σε ένα σφραγισμένο κουτί.

Η πιθανότητα σχηματισμού κόμπων αυξάνεται δραματικά σε μήκη από 46 έως 150 εκατοστά. Για μεγαλύτερα μήκη, το ρίσκο φτάνει σε πλατό στο ποσοστό του 50%. Η περαιτέρω αύξηση του μήκους περιέργως δεν ανεβάζει την πιθανότητα καθώς ένα πολύ μακρύ καλώδιο ακουμπά καλύτερα στα τοιχώματα του περιστρεφόμενου κουτιού και αυτό εμποδίζει το σχηματισμό κόμπων.

Τα ακουστικά του iPhone έχουν καλώδιο μήκους 139 εκατοστών, επομένως ο θεωρητικός κίνδυνος μπερδέματος πλησιάζει το 50%.

Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς το καλώδιο των ακουστικών έχουν μια διακλάδωση σε σχήμα Y, η οποία πιθανότατα ευνοεί τους κόμπους. Η μελέτη όμως δεν εξετάζει καλώδια με διακλαδώσεις.

Dorian M. Raymer et al. / PNAS



Πώς όμως σχηματίζονται αυθόρμητα οι κόμποι: Οι συντάκτες της μελέτης παρουσιάζουν γράφημα που δείχνει ότι για να αρχίσει το μπέρδεμα το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει δύο φορές η μία άκρη του τυλιγμένου καλωδίου πάνω από ένα άλλο σημείο του καλωδίου.

Ίσως η Apple να λάβει τώρα υπόψη τα ευρήματα στα μελλοντικά μοντέλα ακουστικών. Το 2011, εξάλλου, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση ευρεσιτεχνίας για πιο χοντρά, λιγότερο εύκαμπτα καλώδια που εμποδίζουν το μπέρδεμα των ακουστικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου