Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν πράγματι κεραυνούς (video)

Οι ανεμογεννήτριες τελικά παράγουν διάφορες μορφές ηλεκτρισμού: βίντεο ισπανών ερευνητών επιβεβαιώνει οριστικά τις ανεκδοτολογικές αναφορές για τουρμπίνες που προκαλούν κεραυνούς.





Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας, καθώς και ένα δίκτυο καταγραφής κεραυνών, για να παρακολουθήσουν περιστρεφόμενες ανεμμογενήτριες στη διάρκεια καταιγίδας.

Σε αργή κίνηση, το βίντεο δείχνει ηλεκτρικές εκκενώσεις που διαδίδονται από τις ανεμογεννήτριες προς τα πάνω, σε ένα είδος ανάποδου κεραυνού που φτάνει σε ύψος 2 χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal of Geophysical Research: Atmospheres, οι κεραυνοί εμφανίζονται κάθε φορά που ένα από τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας φτάνει στο μέγιστο ύψος του.

Τρεις γειτονικές τουρμπίνες βιντεοσκοπήθηκαν μάλιστα να κεραυνοβολούν τον ουρανό ταυτόχρονα, και οι ερευνητές δηλώνουν στο περιοδικό Νew Scientist ότι έμειναν «έκπληκτοι» από την ηλεκτρική δραστηριότητα σε μια τόσο μικρή περιοχή.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι τουρμπίνες προκαλούν κεραυνούς πιθανώς σχετίζεται με τη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού λόγω της τριβής ανάμεσα στα πτερύγια και τον αέρα.

O επικεφαλής της μελέτης Ζουάν Μοντανιά παραδέχεται πάντως ότι το φαινόμενο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. «Εκκενώσεις σε τουρμπίνες έχουν καταγραφεί σε πολλά βίντεο του YouTube, όμως ο μηχανισμός που ευθύνεται γι΄αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί» λέει.



Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις δεν αποκλείεται να φθείρουν τα πτερύγια, εκτιμούν οι ερευνητές, ωστόσο οι βλάβες αυτές θα ήταν δύσκολο να γίνουν αντιληπτές, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να επιθεωρήσει κανείς τις κατασκευές σε τόσο μεγάλο ύψος.

Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών κατασκευάζονται συνήθως από πλαστικό ενισχυμένο με άνθρακα. Μια λύση για την αποφυγή φθορών από κεραυνούς θα ήταν η χρήση αγώγιμων υλικών όπως τα μέταλλα, αυτό όμως θα αύξανε υπερβολικά το βάρος.

Τα αεροπλάνα, αντίθετα, είναι πιο προστατευμένα από τους κεραυνούς, καθώς αποτελούνται κυρίως από αγώγιμο αλουμίνιο και διαχέουν τα ηλεκτρικά φορτία σε όλη την επιφάνειά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου