Φωτοβολταϊκό καταμαράν σε υποβρύχιες εξερευνήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Lorenzo Amberg, με αντικείμενο το πρόγραμμα “TerraSubmersa” που αφορά στην εξερεύνηση του βυθού του Αργολικού Κόλπου στην περιοχή απέναντι από το σπήλαιο Φράγχθι.


Στην αποστολή θα χρησιμοποιηθεί ένα διεθνές σύμβολο της σύγχρονης τεχνολογίας, το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, το σκάφος «MS Turanor PlanetSolar», το οποίο θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για τους Έλληνες και Ελβετούς αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες που θα πραγματοποιήσουν από κοινού την αποστολή εξερεύνησης.

Η αποστολή TerraSubmersa αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Στόχος είναι να μελετηθούν οι περιοχές στον Αργολικό κόλπο, οι οποίες στα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια των υδάτων, αλλά σήμερα πια έχουν βυθιστεί.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν ενδείξεις του παλαιότερου ευρωπαϊκού χωριού, μέσω υποβρύχιων ανασκαφών σε βυθισμένο οικισμό δίπλα στο Φράγχθι που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη, καθώς κατοικείτο για 35.000 έτη περίπου, από την Παλαιολιθική ως και τη Νεολιθική εποχή.

Η αποστολή TerraSubmersa θα αρχίσει την 1η Αυγούστου (εθνική εορτή της Ελβετίας) και τα σκάφη θα περάσουν διαδοχικά από τρία λιμάνια, Ερέτρια, Αθήνα και Ναύπλιο, όπου θα οργανωθούν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Το κύριο ερευνητικό έργο της αποστολής θα διαρκέσει από τις 18 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Οι γεωφυσικές μετρήσεις θα γίνουν κυρίως από το σκάφος «MS Tûranor PlanetSolar», προκειμένου να αναδημιουργηθεί όσο γίνεται καλύτερα η τοπογραφία των περιοχών που κάποτε βρίσκονταν πάνω από το νερό, ενώ στην έρευνα θα βοηθήσει σημαντικά και το σκάφος «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ, που μπορεί να επιχειρεί σε αβαθείς παράκτιες περιοχές.

Αναφερόμενος επ’ αυτού ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε «Στηρίζουμε τις καινοτόμες επιστημονικές δράσεις, με διεθνές κύρος και απήχηση, που μπορούν να αναδείξουν το πλούσιο πολιτισμικό και αρχαιολογικό απόθεμα της χώρας μας που μένει ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα TerraSubmersa που θα εστιάσει στον Αργολικό Κόλπο για τον εντοπισμό του παλαιότερου χωριού που είχε δημιουργηθεί σε  ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί στην ουσία μια κατάδυση στην ίδια την Ιστορία αυτού του τόπου, που δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει, να ακτινοβολεί και να σε προσκαλεί να τον ανακαλύψεις εκ νέου».

Η Αργολίδα, το μεγαλύτερο ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου, με τις Πολύχρυσες Μυκήνες, την αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης το Άργος, την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας το Ναύπλιο, την αρχαία Λέρνη όπου ο μυθικός Ηρακλής πραγματοποίησε τον δεύτερο άθλο του, το πιο φημισμένο αρχαίο θέατρο αυτό της Επιδαύρου, τα Κυκλώπεια τείχη της Τύρινθας και τόσα άλλα μοναδικής σημασίας τοπόσημα, έρχεται τώρα να αποκαλύψει τα πρώτα προϊστορικά βήματα του Homo Sapiens στη Μεσόγειο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου