Μια νέα μέθοδο ψύξης λαχανικών και φρούτων που κρατούν τα κύτταρα ζωντανά προτείνουν ερευνητές στο Lund University. Με τη νέα ανακάλυψη, το σπανάκι αλλά και οι φράουλες έχουν την ίδια γεύση με την ημέρα που τα βγάλαμε απο το χώμα, ακόμη κι αν τα καταναλώσουμε αρκετές μέρες μετά.
Το μυστικό βρίσκεται στην τριαλόζη, μια φυσική ουσία που υπάρχει στη μαγιά, στους μύκητες και στα χόρτα δίνοντάς τους το πλεονέκτημα να επιβιώνουν από τους κρύους χειμώνες, πολύ καλύτερα από τα φυτά και τα λαχανικά. Η τριαλόζη σώζει τα κύτταρα από την καταστροφή, όταν το φυτό παγώνει και κρυσταλλοποιείται.
Τα λαχανικά τοποθετούνται αρχικά σε ένα μηχάνημα, όπου αφαιρείται ο αέρας από τους ιστούς του λαχανικού. Μετά εγχέεται νερό με τριαλόζη στα λαχανικά, ώστε να αντικατασταθεί ο αέρας. Στη συνέχεια, ένας μικρός ηλεκτρικός παλμός στέλνεται στην εξωτερική μεμβράνη για να υπάρξει προστασία από το κρύο.
«Χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρικούς παλμούς γιατί ανοίγουν τους πόρους στα κύτταρα. Αυτοί οι πόροι λειτουργούν ως πύλες που επιτρέπουν στη λύση που έχουμε βρει, να λειτουργήσει και στο εσωτερικό» ανέφερε ο Federico Gomez, καθηγητής τεχνολογίας τροφίμων στο Lund University.
Τα συγκεκριμένα λαχανικά αποθηκεύονται στη συνέχεια στην κατάψυξη. Όταν τα ξεπαγώσουμε, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι διατηρούν την αρχική τους γεύση και φρεσκάδα, σαν να τα κόψαμε μόλις από το χωράφι. Μέχρι στιγμής τα τεστ έχουν αποδείξει ότι η μέθοδος αυτή είναι αποδοτική σε προϊόντα που έχουμε στην κατάψυξή μας για έναν μήνα.
«Το βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι κρατάμε τα κύτταρα ζωντανά, μετά την απόψυξη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα φρέσκα χαρακτηριστικά του προϊόντος παραμένουν ανέπαφα. Ο καταναλωτής δεν θα μπορέσει πιθανώς να αντιληφθεί ότι υπάρχει διαφορά, ανάμεσα στα φρέσκα και στα δικά μας λαχανικά» εξήγησε ο καθηγητής Gomez.
Η ερευνητική ομάδα από το Lund University, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδος θα επιτρέπει στους αγρότες να παγώνουν τα προϊόντα που έχουν προς πώληση, όλη τη χρονιά, προσφέροντας τραγανά, γευστικά, προ-κατεψυγμένα σαλατικά για παράδειγμα, όταν αυτοί θέλουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου