Κεφαλονιά: Ο σεισμός γέννησε παραλίες

Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Κεφαλονιά μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών.



Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέγραψε την ανάδυση νέων παραλιών στο νησί του Ιονίου. Την ομάδα αποτελούσαν ο αναπληρωτής καθηγητής Π. Παπαδημητρίου, ο επίκουρος καθηγητής Ι. Κασσάρας, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Β. Μητροπούλου και Α. Λαγοπάτη, και ο προπτυχιακός φοιτητής Ν. Γαλανός.

Το έργο της πενταμελούς ερευνητικής ομάδας ήταν η αξιολόγηση των τοπικών γεωλογικών συνθηκών σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Παλικής, στα δυτικά του νησιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας εντοπίστηκε η εμφανής ανύψωση της περιοχής, που είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση της παραλίας. 

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η χερσόνησος να ανυψωθεί κατά μερικά εκατοστά (10 έως 20 εκ.).

Στο νότιο άκρο της Παλίκης, πηγή φωτό: Το Βήμα


Φωτό: Πανεπιστήμιο Αθηνών



Στις δύο παρακάτω φωτογραφίες αποτυπώνεται η ανύψωση της περιοχής Λιβάδι λόγω των πρόσφατων ισχυρών σεισμών στην Κεφαλονιά:

Πηγή φωτό: Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Σεισμολογίας

Φωτό του αναπληρωτή καθηγητή Π. Παπαδημητρίου

Η απέραντη αμμώδης παραλία που δημιουργήθηκε είναι άκρως εντυπωσιακή και με το κατάλληλο σχέδιο θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τουριστών. 


"Πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο, έπειτα από έναν σεισμό 6,1 Ρίχτερ, το οποίο εξαρτάται από τον μηχανισμό γένεσης του σεισμού", είπε χαρακτηριστικά ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου