Social networks και το δόγμα του φαίνεσθαι (video)

Status updates, likes και selfies εισβάλουν στο τοπίο της σύγχρονης κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, μπορεί μια εικόνα να ισούται με χίλιες λέξεις, αλλά χίλιες εικόνες σημαίνουν κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο: Κυνισμός, εγωπάθεια, ρηχότητα.








Τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, instagram) συνεχώς κερδίζουν έδαφος, καθώς τα άτομα ενημερώνονται για τα νέα των φίλων και γνωστών με ταχύτητα, την λεπτομέρεια των οπτικοακουστικών δεδομένων καθώς και ανεξάρτητου απόστασης.

Ωστόσο, μαζί με την αναβάθμιση των μέσων τεχνολογίας παρατηρείται και η "αναβάθμισή" του κυνισμού, των κοινωνικών στερεοτύπων και εμπάθειας που ανέκαθεν χαρακτήριζε τον άνθρωπο ως είδος.

Είναι πλέον σαφές πως η τεχνολογική εξέλιξη δεν συνάδει με την αναβάθμιση των ηθών, του πνεύματος και της αρετής των ανθρώπων. Σε τέτοια περίπτωση η χρήση των μέσων θα γινόταν σωστά και δεν θα παρατηρούνταν τα σύγχρονα αυτά φαινόμενα, στα οποία ήδη η ψυχολογία και οι νευροεπιστήμες έχουν εστιάσει και αναλύουν.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι σχετικό, και αποτελεί την αφορμή συγγραφής αυτού του άρθρου. 



Παρακάτω παραθέτουμε μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την σχέση του κυνισμού με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Copeland, L. (2011) The anti-social network
Gonzales, A., & Hancock, J. (2011). Mirror, Mirror on my Facebook Wall: Effects of Exposure to Facebook on Self-Esteem. Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, 14, No. 1-2. DOI: 10.1089/cyber.2009.0411
Denti, L., Nilsson, I., Barbopoulos, I., Holmberg, L., Thulin, M., Wendeblad, M., … Davidsson, E. Sweden’s Largest Facebook Study: A Survey of 1,000 Swedish Facebook Users. Gothenburg Research Institute, April 2, 2012.

Αρθρογραφεί ο Μητσος Ντι, 
Planitikos Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου