Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα του εγχώριου προβάτου

Η χαρτογράφηση του γονιδιώματος είναι μια ανακάλυψη που ενδέχεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις για την αγροτική οικονομία, δεδομένου ότι τα πρόβατα είναι μια σημαντική πηγή κρέατος, γάλακτος και άλλων ποικίλων προϊόντων.



«Το πρόβατο είναι ένα από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν για τη γεωργία και αποτελούν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγροτικής οικονομίας. Η καλύτερη κατανόηση της γενετικής τους υπόστασης θα μας βοηθήσει να αναπαράγουμε πιο υγιή και πιο παραγωγικά κοπάδια», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Prof. Alan Archibald.

Η ομάδα προσδιόρισε τα γονίδια που συμμετέχουν στην δημιουργία της προβιάς, και αποκάλυψε χαρακτηριστικά του πεπτικού συστήματος που βοηθούν τα πρόβατα να προσαρμόζονται εύκολα σε μια διατροφή χαμηλής ποιότητας όπως το γρασίδι.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα γονίδια του προβάτου με αυτά από άλλα ζώα - συμπεριλαμβανομένων κατσίκες, βοοειδή, βουβάλια, χοίροι, καμήλες, άλογα, σκύλους, ποντίκια, μαρμότες και ανθρώπους - και προσδιόρισαν 4.850 ορθόλογα γονίδια από τα οποία κατασκευάστηκε ένα φυλογενετικό δέντρο.

«Ερευνήσαμε το ολοκληρωμένο γονιδίωμα για να καθορίσουμε τους γενετικούς παράγοντες που διαφοροποιούν τα πρόβατα από άλλα συγγενικά είδη», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr Brian Dalrymple.

«Δεδομένης της σημασίας της παραγωγής μαλλιού, εστιάσαμε στο να βρούμε ποιά γονίδια είναι πιθανόν να εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Εντοπίσαμε ένα νέο μονοπάτι για τον μεταβολισμό των λιπιδίων στο δέρμα των ζώων, το οποίο φαίνεται να συμμετέχει τόσο στην ανάπτυξη του μαλλιού όσο και στην αποτελεσματική παραγωγή της λανολίνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβατο είναι ένα πολύ σημαντικό βιοϊατρικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματός του μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε βελτιωμένες ιατρικές θεραπείες για μια σειρά από συνθήκες όπως η σήψη και το άσθμα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου