Το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και ο καρκίνος

Σύμφωνα με ερευνητές, άνθρωποι που αρχίζουν το κάπνισμα εντός μιας ώρας από το ξύπνημα έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.
Όσο πιο νωρίς ανάβει κάποιος το πρώτο τσιγάρο της ημέρας τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Fangyi Gu, του U.S. National Cancer Institute, εξέτασε περισσότερους από 3.200 νυν και πρώην καπνιστές στις ΗΠΑ και την Ιταλία. ‘Ολοι οι καπνιστές αναφέρθηκαν στο ιστορικό καπνίσματος και στη χρονική στιγμή που ανάβουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, άνθρωποι που αρχίζουν το κάπνισμα εντός μιας ώρας από το ξύπνημα έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα σε σχέση με όσους ανάβουν τσιγάρο περισσότερο από μια ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα.

Η έρευνα έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η ένταση του καπνίσματος, το διάστημα που κάποιος ήταν καπνιστής και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.

Η σχέση μεταξύ του καρκίνου στον πνεύμονα και του πρώτου τσιγάρου της ημέρας ήταν πιο ισχυρή στους καπνιστές σε σχέση με τους πρώην και σε όσους κάπνιζαν λιγότερο. Δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα φύλα.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ενώ η παρούσα δείχνει μόνο προς μια σχέση μεταξύ της ώρας του πρώτου τσιγάρου της ημέρας και του κινδύνου για καρκίνο στον πνεύμονα. Δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Ωστόσο, η αξιολόγηση του χρόνου στον οποίο οι καπνιστές ανάβουν το πρώτο τσιγάρο της ημέρας μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την πρόβλεψη του κινδύνου για καρκίνο στον πνεύμονα και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην εξέταση για τη νόσο όπως και σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου