Ταχεία διάγνωση εγκεφαλικού με κράνος μικροκυμάτων (video)

Εξέλιξη άκρως σημαντική για τις πιθανές συνέπειές του προβλήματος και τις ελπίδες ανάκαμψης του ασθενούς.






Ένα φορητό κράνος μικροκυμάτων που κάνει γρήγορη διάγνωση αν ένας άνθρωπος έχει πάθει εγκεφαλικό κατασκεύασαν ερευνητές στη Σουηδία.

Η ζημιά και η διάγνωση

Το κράνος είναι δημιούργημα Σουηδών ερευνητών του Chalmers University of Technology και της Sahlgrenska Academy του University of Gothenburg, με επικεφαλής τον καθηγητή Mikael Persson, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής τεχνολογίας «Transactions of Biomedical Engineering».

Η συσκευή σε σχήμα κράνους που φοριέται στο κεφάλι (μοιάζει με αυτό των ποδηλατών), μπορεί να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση ενός εγκεφαλικού, κάτι ζωτικό για τις πιθανές συνέπειές του και για τις ελπίδες ανάκαμψης του ασθενούς. Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού, τόσο διευρύνεται η ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα (που πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου) και γίνεται μη αναστρέψιμη.

Οι δοκιμές

Το κράνος είναι ένας πομπός και δέκτης μικροκυμάτων, που ανιχνεύει μέσω αυτών τυχόν ζημιά στον εγκέφαλο (από θρόμβο ή αιμορραγία). Οι Σουηδοί ερευνητές, που έκαναν ήδη πετυχημένες δοκιμές με 45 ασθενείς νοσοκομείου, σκοπεύουν να δώσουν τη συσκευή τους σε πληρώματα ασθενοφόρων, για να ελέγξουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της στην πράξη.


Το κράνος μπορεί να διακρίνει μεταξύ ενός ισχαιμικού και ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου με αρκετή ακρίβεια, αν και όχι 100% ακόμη. Η συσκευή χρειάζεται περαιτέρω δοκιμές, προτού αξιοποιηθεί ευρέως, αλλά αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Όπως είπε ο Persson, «και μόνο το γεγονός ότι επιτρέπει, ήδη από το ασθενοφόρο, να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα αιμορραγίας στον εγκέφαλο, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και μεγάλο όφελος για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εγκεφαλικού».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου