Αγώνας για την Ελαφόνησο

Παρέμβαση για την αφαίρεση των παραλιών της Ελαφονήσου από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), κάνει ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου, που οργάνωσε διαμαρτυρία με αλιευτικά σκάφη και άλλα πλοιάρια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.


«Οι δημότες, φορείς και σύλλογοι της Ελαφονήσου, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό το ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης του Σίμου και του Σαρακήνικου (από το Σαρακηνοί και όχι Σαρακίνικου όπως ανορθόγραφα και ανιστόρητα γράφει το ΤΑΙΠΕΔ) κάλεσαν τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους λάτρεις της Ελαφονήσου σε παράσταση διαμαρτυρίας», αναφέρουν.

«Εκδήλωσαν την οργή τους και την αγανάκτηση τους, όπως θα έπραττε κάθε άνθρωπος που θα μάθαινε από τις αγγελίες των Διεθνών Αγορών, ότι πωλείται η Γη του, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση και καμιά απολύτως ενημέρωση - ούτε καν στις Τοπικές Αρχές. Γαλλικά, γερμανικά και άλλα κανάλια πλην των ελληνικών κάλυψαν τη Διαμαρτυρία» αναφέρουν.

«Από το Σάββατο βρίσκονταν στην Ελαφόνησο ρεπόρτερ του γαλλικού καναλιού ARTE και του γερμανικού ZDF όπως και δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. Κανένα όμως ελληνικό κανάλι πλην του spirospero.gr και της τηλεόρασης του αρτ» προσθέτουν.

Πέραν του φυσικού περιβάλλοντος που είναι προστατευόμενο και θεωρείται σπάνιας οικολογικής αξίας τονίζουν και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και καλούν στην Ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελαφόνησο, που διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι. 

Αναφέρουν ότι το 1968 το πανεπιστήμιο του Cambridge τοπογράφησε και ανέδειξε τον σπάνιο προϊστορικό οικισμό, εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου και προσθέτουν: 

«Οι Άγγλοι, οι τελευταίοι κατακτητές της Ελαφονήσου, παρέδωσαν με υποδειγματικό τρόπο τα προϊστορικά αρχαιολογικά ευρήματα που από τότε παραμένουν στα «αζήτητα». Αντ’ αυτού το Ελληνικό Κράτος, νοίκιαζε τον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου, αντί πινακίου φακής, για πολλές δεκαετίες με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετοί τάφοι της εποχής του χαλκού (βλ. Δρ. Μέντης Κωνσταντίνος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς, Εκδόσεις Λαφονησιώτικης Βιβλιοθήκης, Παυλοπέτρι σ. 15-29). Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο; Και έρχεται το ίδιο το Ελληνικό κράτος να ολοκληρώσει αυτή τη βέβηλη πολιτιστική καταστροφή με μια ανήκουστη οικολογική και οικονομική καταστροφή!».

Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος» και για τους Συγκυβερνώντες και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποτελέσει και τον ορισμό του Αρθρου 24 παρ. 1. του Συντάγματος που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας..»" προσθέτουν.


Κάλεσμα του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου

Ο Σύλλογός μας καλεί τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς των Οικονομικών, του Τουρισμού, του Πολιτισμού, της Ανάπτυξης να παρέμβουν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσουν στην κατακρεούργηση του «Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος», αλλά και στην εκποίηση των Ελληνικών παραλιών. 

Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας για: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ – ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ- ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

Οι φορείς που συμμετείχαν και στήριξαν τη Διαμαρτυρία:

- ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ 
- ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ 
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
- Α.Π.Ο. ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ»
- ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΛΑΚΩΝΕΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε και εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου