Μάχη κατά του AIDS, μέσω μόλυνσης μαϊμούδων

Επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για το ΑΙDS Aaron Diamond (ΑDΑRC) στο Rockefeller University της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την Θεοδώρα Χατζηιωάννου, ανοίγουν νέες δυνατότητες για τη μελέτη και θεραπεία του AIDS, μολύνοντας για πρώτη φορά μαϊμούδες με τον ιό HIV.


Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτή η μόλυνση ενός μη ανθρωποειδούς είδους (ανθρώπου ή πιθήκου) από τον ιό του AIDS. Το γεγονός αυτό μπορεί να επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες για ένα εμβόλιο και γενικότερα για τις αντι-ιικές φαρμακευτικές θεραπείες της θανατηφόρου νόσου.

Έως σήμερα, ο ιός HIV μολύνει μόνο τους ανθρώπους και σπανιότερα, από τα πειραματόζωα, μόνο τους χιμπατζήδες, τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου. Για τη μελέτη του ιού στα εργαστήριά τους, οι επιστήμονες συνήθως αναγκάζονται να καταφεύγουν στον συγγενικό ιό SΙV (μόνο του ή σε «χιμαιρικό» συνδυασμό με τον HIV), που μολύνει εύκολα τους πιθήκους και τις μαϊμούδες και ο οποίος μοιάζει με τον ΗΙV, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος, πράγμα που καθιστά περιορισμένη τη χρησιμότητά του για τους ανθρώπους.

Τώρα, για πρώτη φορά, ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, η Ελληνίδα ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μακάκου (ένα είδος μικρών μαϊμούδων), που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV των ανθρώπων.


Ο ιός HIV είναι το αίτιο του φάσματος (εκδηλώσεων) της ασθένειας που είναι γνωστή ως HIV/AIDS. Ο HIV είναι ένας ρετροϊός που πρωταρχικά επιμολύνει τμήματα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα CD4 T κύτταρα (μια υποομάδα των Τ λεμφοκυττάρων ή Τ4 λεμφοκύτταρα), τα μακροφάγα και τα δενδριτικά κύτταρα. Στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν ένα ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της νόσου, οι επιστήμονες προκάλεσαν AIDS ύστερα από 
λοίμωξη με HIV-1  σε πιθήκους. Πριν από τη μόλυνση (κορυφή), τα CD4 + Τ-κύτταρα (καφέ) στις μαϊμούδες εμφανίζονται σε κανονικά επίπεδα. Μετά από 20 εβδομάδες μόλυνσης (κάτω), αυτά τα κύτταρα είναι σχεδόν απόντα.

Οι ερευνητές το πέτυχαν αυτό τροποποιώντας τον ιό HIV-1 (υπεύθυνο για τα περισσότερα περιστατικά AIDS στους ανθρώπους) με μία πρωτεϊνη που προέρχεται από τον ιό SIV και «αφοπλίζει» τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων. Οι επιστήμονες επίσης πέρασαν τον τροποποιημένο ιό από τον έναν μακάκο στον άλλο (συνολικά σε έξι γενιές ζώων), πράγμα που επέτρεψε στον ιό να συσσωρεύσει διαδοχικά μια σειρά από μεταλλάξεις, που τον κάνουν πιο ικανό να μολύνει τα κύτταρα των οργανισμών-φορέων.

Πηγές: Nooz και Rockefeller Newswire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου