Η Ανταρκτική χωρίς πάγους (video)

Έναν λεπτομερή χάρτη της Ανταρκτικής χωρίς πάγους  δημιούργησαν επιστήμονες της Βρετανικής Έρευνας της Ανταρκτικής, σε συνεργασία με τη NASA.

Για να φτιάξουν τον χάρτη, που ονομάζεται Bedmap2, οι επιστήμονες στην ουσία «ξεφλούδισαν» την Ανταρκτική από τα φύλλα πάγου και μελέτησαν το έδαφος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο ICESat, ο οποίος τώρα έχει αποσυρθεί.

Επίσης οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία που συνέλεξαν εξειδικευμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο της αποστολής IceBridge της NASA. Πρόκειται κυρίως για μετρήσεις του όγκου των θαλάσσιων πάγων και των παγετώνων στην Ανταρκτική.

Ο χάρτης Bedmap2 αποτελεί βελτιωμένη και εξελιγμένη εκδοχή του αρχικού χάρτη Bedmap, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν μια δεκαετία και είχε επίσης αποψύξει την παγωμένη ήπειρο, αλλά σε χαμηλότερη ανάλυση.


Και οι δυο χάρτες συνδυάζουν πληροφορίες για το πάχος των πάγων, την τοπογραφία του εδάφους και την ανύψωση της επιφάνειας του, ωστόσο το Bedmap2 προσέθεσε εκατομμύρια νέα στοιχεία και καλύπτει μεγαλύτερη έκταση.

Οι επιστήμονες χρειάζονται ακριβή και συνεχή πληροφόρηση για το βραχώδες έδαφος της Ανταρκτικής ώστε να προβλέψουν πώς θα ανταποκριθεί στις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

«Τα στρώματα πάγου αναπτύσσονται λόγω του χιονιού και, όπως το μέλι που χύνεται σε ένα πιάτο, απλώνονται προς τα έξω και λεπταίνουν εξαιτίας του δικού τους βάρους», εξηγεί η Σόφι Νοβίτσκι από τη NASA, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία του νέου χάρτη.

Οι πάγοι της Ανταρκτικής δεν είναι στατικοί αλλά συνεχώς κινούνται προς τη θάλασσα. Γνωρίζοντας το ανάγλυφο του εδάφους αλλά και το πάχος των πάγων οι επιστήμονες μπορούν να προσομοιώσουν τις κινήσεις των πάγων και να προβλέψουν ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές λόγω της υπερθέρμανσης.

«Θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την επόμενη γενιά δημιουργών μοντέλων για τα στρώματα πάγου, ωκεανογράφων και γεωλόγων», εκτίμησε ο Πίτερ Φρέτουελ από την BAS, βασικός συντάκτης της έκθεσης που συνοδεύει το νέο χάρτη.


Πηγές: econews, universetoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου