Έλεγχος σπιτιού μέσω κινήσεων (video)

Όλοι σε κάποια στιγμή απόλυτης ξεκούρασης ή/ και ανίας έχουμε βρεθεί στο σημείο να σκεφτούμε πόσο ωραία θα ήταν να υπήρχε η δυνατότητα να ανοίξει ή να κλείσει ένας διακόπτης απλά και μόνο μέσω μίας χειρονομίας, χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούμε.Το «όνειρο» αυτό έρχεται να κάνει πραγματικότητα ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που ανέπτυξαν μία τεχνολογία η οποία είναι σε θέση να «διαβάζει» τις χειρονομίες του χρήστη και να εκτελεί εντολές για μία ποικιλία συσκευών, από το χειρισμό τηλεόρασης και ηχοσυστημάτων μέχρι το άνοιγμα και κλείσιμο των φώτων.

Η κεντρική ιδέα πίσω από το αποκαλούμενο WiSee είναι παρεμφερής με αυτή του Kinect, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείται ο χρήστης να βρίσκεται κοντά στη συσκευή-δέκτη, καθώς το WiSee λειτουργεί με σήματα Wi-Fi, που δεν εμποδίζονται από τους τοίχους. Ουσιαστικά η συσκευή (που αποτελεί προσαρμογή ενός ‘συμβατικού’ κατά τα άλλα router), αντί να χρησιμοποιεί υπέρυθρες κάμερες ή να εξετάζει το φάσμα του ορατού φωτός, παρακολουθεί το μήκος κύματος των κυμάτων Wi-Fi μέσα σε ένα χώρο.

Οι κινήσεις του χεριού προκαλούν συγκεκριμένες και μετρήσιμες αλλαγές στο σήμα, τις οποίες ο δέκτης μπορεί να «ερμηνεύσει» μέσω ειδικού λογισμικού και να τις αντιληφθεί ως εντολές. Η ενεργοποίηση του WiSee γίνεται μέσω μίας απλής χειρονομίας ενεργοποίησης. Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του, «από τη στιγμή που τα ασύρματα σήματα δεν προϋποθέτουν οπτική επαφή και μπορούν να περάσουν μέσα από τοίχους, το WiSee μπορεί να παρέχει αναγνώριση χειρονομιών σε όλο το σπίτι, χρησιμοποιώντας μερικές ‘πηγές ασυρμάτου’- για παράδειγμα, ένα router και μερικές φορητές συσκευές στο σαλόνι.

Το WiSee αποτελεί το πρώτο ασύρματο σύστημα που μπορεί να αναγνωρίσει χειρονομίες εντός οπτικής επαφής, εκτός οπτικής επαφής, και μέσα από τοίχους. Εν αντιθέσει με άλλα συστήματα αναγνώρισης χειρονομιών όπως το Kinect, το Leap Motion ή το MYO, δεν απαιτείται υποδομή με κάμερες ή εγκατάσταση οργάνων στις συσκευές από το χρήστη».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το WiSee αναγνωρίζει εννέα διαφορετικές χειρονομίες, τις οποίες μπορεί να «αντιληφθεί» με ακρίβεια της τάξης του 94%, ακόμα και αν στον χώρο υπάρχουν πολλά άτομα. Το επόμενο βήμα εκτιμάται πως θα είναι η βελτίωσή του έτσι ώστε να μπορεί να ελέγξει πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα.

Αν και δεν είναι βέβαιο εάν το WiSee θα βρει το δρόμο του στην αγορά, έχει υποβληθεί ήδη από τους δημιουργούς του στο πλαίσιο της MobiCom 2013 (19th International Conference on Mobile Computing and Networking), που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στο Μαϊάμι.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου