Συναγερμός και στην Ελλάδα για τα κρούσματα από τον ιό MERS

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, έπειτα από την καταγραφή κρουσμάτων σε Γαλλία και Ιταλία από το νέο κοροναϊό (MERS-Cov) που ομοιάζει με τον SARS. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., λόγω της συνεχιζόμενης καταγραφής κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη και της παρακολούθησης και εξέλιξης της νόσου σε διεθνές επίπεδο, ενημερώνει για τα ακόλουθα:


Ένα νέο στέλεχος κοροναϊού απασχολεί τις αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από το νέο ιό σε ασθενείς και ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Αραβική Xερσόνησο. Το νέο αυτό στέλεχος κοροναϊού ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Κοροναϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV).

Έως και τις 2 Ιουνίου 2013, έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί 53 κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους με το νέο στέλεχος που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατωτέρω αναπνευστικού και οδήγησαν σε 30 θανάτους. Πολύ πρόσφατα σε νοσοκομείο της Ιταλίας διεγνώσθη περιστατικό σε επιστρέφοντα ταξιδιώτη από την Ιορδανία με μετάδοση σε συγγενή αλλά και συνάδελφο. Έως σήμερα τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από την Σ. Αραβία ενώ 11 περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη (2 Γερμανία, 4 Ηνωμένο Βασίλειο, 2 Γαλλία, 3 Ιταλία).

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις από τον ΠΟΥ για έλεγχο στις πύλες εισόδου μιας χώρας ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο και τα ταξίδια στην Αραβική χερσόνησο ή αλλού. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συμβάν ως χαμηλού κινδύνου για την Ευρώπη.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με τα συστήματα επιτήρησης που διατηρεί για τα αναπνευστικά νοσήματα, είναι σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση για τυχόν ανίχνευση περιστατικού της νέας νόσου σε νοσοκομεία και ΜΕΘ της χώρας. Επιπρόσθετα, παρακολουθεί τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές εξελίξεις του θέματος από κοινού με τα άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (ECDC), και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για τη πιθανότητα ανίχνευσης περίπτωσης λοίμωξης με το νέο ιό, ειδικότερα αυτοί που εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών και αυτοί που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και ιστορικό ταξιδιού στην Αραβική Χερσόνησο μέσα στις προηγούμενες 10 ημέρες.

Η χαρτογράφηση των μετακινήσεων των ασθενών από τη Μ. Ανατολή στην Ευρώπη έχει προγραμματιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, έτσι ώστε να προβλεφθούν ποιες περιοχές μέσα στην Ευρώπη έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εισαγόμενων κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα, όπως σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μετά τα περιστατικά στη γειτονική Ιταλία, συνεχίζεται η επιδημιολογική επιτήρηση και επαγρύπνηση, έτσι ώστε σε περίπτωση ανίχνευσης πιθανού κρούσματος, αυτό να απομονώνεται με ταυτόχρονη χρήση των ειδικών μέτρων ελέγχου της λοίμωξης.


Συγκεκριμένα:

• Υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης του νέου κοροναϊού στο Εργ. Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

• Οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να ξεχνούν τη πιθανότητα συλλοίμωξης με άλλο ιό, όπως ο ιός της εποχικής γρίπης.

• Με την κλινική υποψία για κάποιο κρούσμα, συστήνεται η επιδημιολογική διερεύνηση όλων των επαφών του ασθενούς μέχρι και 10 ημέρες πριν εκδηλώσει συμπτώματα. Οι επαφές αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν, να ενημερωθούν και να εξεταστούν εργαστηριακά για τον ιό. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεται το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (τηλ. επικοινωνίας: 2105212054).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου