5 tips για άτομα με επιληψία

Για τα άτομα που πάσχουν από επιληψία, η εμφάνιση επαναλαμβανόμενων επιληπτικών κρίσεων μπορεί να είναι τρομακτική, ενώ άλλοι άνθρωποι με την πάθηση ζουν μια πλήρη και δραστήρια ζωή, οδηγώντας αυτοκίνητο, δουλεύοντας εκτός σπιτιού και κάνοντας σπορ.







«Στόχος είναι να βεβαιωθούμε πως ο ασθενής είναι ελεύθερος κρίσεων με ελάχιστες παρενέργειες», λέει ο Shaila Gowda, M.D., διευθυντής του προγράμματος επιληψίας του Beaumont Hospital στο Royal Oak. «Αποφεύγουμε τις κρίσεις με καλό ύπνο, χωρίς αλκοόλ και άγχος».

Εκτός από το να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα θεραπείας με φαρμακευτική αγωγή, είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργούμε καλές συνθήκες για τη διαχείριση ή την αποφυγή επιληπτικών κρίσεων.

Η επιληψία και οι επιληπτικές κρίσεις επηρεάζουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια Αμερικανούς όλων των ηλικιών. Σχεδόν 200.000 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε μέρα. Η επιληψία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου. Όταν ομάδες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, ή αλλιώς νευρώνες, εκπέμπουν σήματα μη φυσιολογικά μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστες αισθήσεις, συναισθήματα ή συμπεριφορά, ακόμα και σπασμούς, μυϊκές συσπάσεις, κρίσεις και απώλεια συνείδησης. Η επιληψία μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως κάποια ασθένεια, εγκεφαλικές βλάβες και μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο Dr. Gowda δίνει 5 χρήσιμες συμβουλές για να τις ακολουθήσουν όσοι ζουν με επιληψία.

1.  Υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να αποτελείται από μια ευρεία ποικιλία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Υπάρχουν όμως κάποια ποτά και φαγητά τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί δημιουργούν ή επιδεινώνουν τις κρίσεις επιληψίας. Τρόφιμα με μονονατριουχό γλουταμικό οξύ, το πρόσθετο τροφών που είναι κοινώς γνωστό ως MSG, λειτουργούν ως «διεγερτικός νευροδιαβιβαστής», που σημαίνει ότι είναι ένα διεγερτικό του εγκεφάλου και μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της κρίσης. Άλλα τρόφιμα και ποτά με διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Ο Dr. Gowda εξηγεί πως η περιστασιακή χρήση αλκοόλ δεν θα προκαλέσει κρίση, αλλά η παρατεταμένη κατανάλωση  αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται. «Οι μελέτες δείχνουν πως οι κρίσεις από την στέρηση αλκοόλ πολύ συχνά συμβαίνουν 7 ώρες μετά το τέλος μιας μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ», εξηγεί ο Dr. Gowda.



2.  Ύπνος


Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων. Είναι απαραίτητος ένας ξεκούραστος ύπνος 7-9 ωρών κάθε βράδυ. Όμως ούτε ο πολύωρος ύπνος κάνει καλό. Εάν αισθάνεστε υπνηλία και χωρίς ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποια παρενέργεια του φαρμάκου. Συζητήστε τη δοσολογία με τον γιατρό σας. «Μερικές φορές αν δεν διαγνωστούν σωστά, τα προβλήματα ύπνου δεν θεωρούνται μέρος της ασθένειας», λέει ο Dr. Gowda.


3.  Άσκηση

Τα άτομα με επιληψία μπορεί να αισθάνονται κόπωση και  να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η τακτική και μέτριας έντασης και διάρκειας άσκηση βελτιώνουν τη συνολική σωματική υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της άσκησης είναι ότι ενισχύει την αυτοεκτίμηση  με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι διαταραχές διάθεσης και τα συμπτώματα κατάθλιψης.



4.  Άγχος


Ενώ είναι πολύ σημαντικό να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος σας, το υπερβολικό άγχος κάνει κακό. Το υπερβολικό άγχος αυξάνει τις ορμόνες που έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν επιληπτικές κρίσεις. «Για να αποφύγετε το έντονο στρες φροντίστε να διατηρείτε μια ατζέντα των καθημερινών σας δραστηριοτήτων και των προτεραιοτήτων σας. Είναι σημαντικό να κρατάτε ορισμένο χρόνο της ημέρας για χαλάρωση στο τέλος της αυτής», συμβουλεύει ο Dr. Gowda.


 5.   Επιλογή του σωστού γιατρού

Βρείτε ένα γιατρό που να ειδικεύεται στην επιληψία. Τα άτομα με επιληψία θα πρέπει να είναι σε θέση να συζητήσουν οποιαδήποτε ανησυχία τους ελεύθερα και να συνεργαστούν με έναν ειδικό για να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας για αυτούς. Οι ασθενείς οι οποίοι κατανοούν την κατάστασή τους,  είναι σε θέση να προβαίνουν σε αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές που απαιτούνται  στον τρόπο ζωής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου