Μόνο επτά μήνες θήλαζαν οι Νεάντερταλ

Το διάστημα που οι μητέρες θήλαζαν αποκλειστικά τα παιδιά τους την εποχή των Νεάντερταλ κατάφεραν να υπολογίσουν Αμερικανοί και Αυστραλοί επιστήμονες, στο πλαίσιο νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.




Εξετάζοντας τα επίπεδα βαρίου στον απολιθωμένο τραπεζίτη ενός νεαρού Νεάντερταλ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παιδί είχε θηλάσει αποκλειστικά τους πρώτους επτά μήνες της ζωής του, ενώ για άλλους επτά μήνες εκτός από το γάλα η μητέρα τάιζε το μωρό και με άλλες τροφές.

Μετά από αυτό το διάστημα τα επίπεδα βαρίου στο σμάλτο του δοντιού επέστρεψαν στα βασικά προγεννητικά επίπεδα, κάτι που μαρτυρά απότομη διακοπή του θηλασμού σε ηλικία 1,2 ετών.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι Νεάντερταλ θήλαζαν τα μωρά τους πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τους χιμπατζήδες ή τις σύγχρονες μητέρες.

Η μέση ηλικία απογαλακτισμού στους μη βιομηχανοποιημένους πληθυσμούς είναι τα 2,5 έτη, ενώ στους χιμπατζήδες που ζουν στην άγρια φύση είναι τα 5,3 έτη.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, συνδέει τα επίπεδα του βαρίου στα δόντια με τις διατροφικές αλλαγές.

Μάλιστα στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές δεν εξέτασαν μόνο τον απολιθωμένο τραπεζίτη του  Νεάντερταλ, αλλά διεξήγαγαν εξετάσεις σε παιδιά και πιθήκους, αποδεικνύοντας ότι τα ίχνη του βαρίου στο σμάλτο των δοντιών αντικατοπτρίζουν τη μετάβαση από τον θηλασμό στον απογαλακτισμό.

Ο απολιθωμένος τραπεζίτης του παιδιού Νεάντερταλ ανακαλύφθηκε στο Βέλγιο και προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων η διαδικασία της απολίθωσης δεν είχε καταστρέψει τον βιοδείκτη του βαρίου.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η νέα τεχνική της εξέτασης με βάριο ανοίγει δρόμους για την εξερεύνηση της διατροφικής ιστορίας ανθρωποειδών, μέσω των απολιθωμάτων τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου