Ερασιτέχνης ανακάλυψε γιγάντιο προϊστορικό τέρας

Βρετανοί επιστήμονες αναγνώρισαν ως νέο είδος ένα προϊστορικό θαλάσσιο ερπετό και το ονόμασαν Κέβαν, από τον κυνηγό απολιθωμάτων που το ανακάλυψε.





Ο 68χρονος Κέβαν Σίχαν εντόπισε το 2003 απολιθώματα του ερπετού, που έζησε πριν 150 εκατομμύρια χρόνια στην παραλία Όσμιγκτον, στο Ντόρσετ.

Η περιοχή, στη νοτιοδυτική Αγγλία, φιλοξενεί πολλά απολιθώματα της ιουρασικής περιόδου.

Ο ιδιοκτήτης καφέ και ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων επισκεπτόταν τακτικά την ακτή για πέντε χρόνια και τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει 25 απολιθώματα που συνθέτουν τα σαγόνια του προϊστορικού ζώου, με το μεγαλύτερο να ζυγίζει 80 κιλά.


Pliosaurus kevani

Ο Pliosaurus kevani (ο πλειόσαυρος του Κέβαν), όπως ονομάστηκε, είναι ένα «θαλάσσιο τέρας» μήκους 15 μέτρων και βάρους περίπου 12 τόνων.













Έζησε την Ιουρασική και Κρητική περίοδο και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, τέσσερις φορές ισχυρότερος από τον Τυραννόσαυρο Ρεξ.

Τρεφόταν κατά κύριο λόγο με ιχθυόσαυρους, θαλάσσια ζώα που μοιάζουν με δελφίνια, και τεράστιες ποσότητες καλαμαριών.

Από το 1820 οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει αρκετά απολιθώματα πλειόσαυρων, ωστόσο από την εξέταση των ευρημάτων εκτιμούν ότι το νέο είδος, ο πλειόσαυρος του Κέβαν, ήταν πολύ ισχυρότερο συγκριτικά με τους συγγενείς του.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, το θαλάσσιο τέρας είχε τέσσερα πτερύγια και μπορούσε να καταπιεί έναν μεγάλο λευκό καρχαρία ή να κόψει στα δύο ένα αυτοκίνητο με τα σαγόνια του.

Το σπάνιο απολίθωμα πωλήθηκε έναντι 20.000 λιρών Αγγλίας στο μουσείο του Ντόρσετ. Τα χρήματα τα μοιράστηκαν ο κυνηγός απολιθωμάτων και ο ιδιοκτήτης της γης που βρέθηκε το προϊστορικό ζώο.

Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

180 μετρα ζωντανος οργανισμος δεν υπηρξε ποτε. Το μεγαλυτερο μηκος το ειχε ο γιγαντοσαυρος, 40 μετρα. Σταματηστε να γραφεται βλακειες και ανοησιες.

ΒΚ είπε...

Δίκιο έχεις το διασταύρωσα (μιας και εγώ ανέβασα το άρθρο) και το σωστό μήκος του Pliosaurus kevani είναι 15 μέτρα. Προφανώς το 180 μάλλον ήταν λάθος εκ παραδρομής του συγγραφέα του άρθρου (δεν ήμουν εγώ αυτός). Λάθος μου που δεν το διασταύρωσα από την αρχή και ευχαριστώ για την παρατήρηση σου. Κατά τ' άλλα κράτα τις υποδείξεις και τους χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου "φίλε" Ανώνυμε και αν δεν σε ψήνει απλά μην διαβάζεις το blog μας. Αυτό το blog είναι μια δουλειά παρέας που γίνεται με μεράκι και προφανώς γίνονται και λάθη. Όσοι φωστήρες δεν μπορούν να το ανεχθούν αυτό ας μην μας διαβάζουν.

Δημοσίευση σχολίου