Μπύρα και διατροφή

Πέραν της ευχάριστης γεύσης της και τη συντροφιά σε ευχάριστες στιγμές, όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν πως η μπύρα μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία και να ενσωματωθεί στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.










Φυσικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας

Η μπίρα παράγεται από 4 βασικά φυσικά συστατικά (νερό, βύνη κριθαριού, μαγιά και λυκίσκο) με τη διαδικασία της ζύμωσης, καθιστώντας την έτσι ένα 100% φυσικό προϊόν. Τα 4 βασικά, αυτά, συστατικά, πέρα από τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα, της χαρίζουν και τη θρεπτική της αξία. Η μπίρα είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, μικρές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Μεσογειακής Δίαιτας, η καθημερινή μέτρια κατανάλωση (1 μερίδα για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άνδρες) αλκοολούχων ροφημάτων, όπως για παράδειγμα η μπίρα, παράλληλα με τα γεύματα φαίνεται να είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Θυμηθείτε ότι μια μερίδα αλκοόλ για τη μπίρα ορίζεται στα 330 mL.


Παν μέτρον άριστον

Η μικρή περιεκτικότητα της μπίρας σε αλκοόλ, σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει πιθανόν ευθύνονται για τη ευεργετική δράση που φαίνεται να έχει η μέτρια κατανάλωσή της στην υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της μπίρας, με την προστασία από την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, με θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η μπίρα μπορεί να επιδράσει ευεργετικά και στη λειτουργία των αγγείων. Οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις, βέβαια, παρατηρούνται στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και όχι στην αλόγιστη χρήση του! Στην περίπτωση, λοιπόν, που συνηθίζετε να το καταναλώνετε συχνά, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του εφόσον ακολουθείτε τις συστάσεις οι οποίες αναφέρονται σε 1 μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες την ημέρα. Το σημαντικό σε αυτή τη σύσταση είναι πως η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά ανάμεσα στις ημέρες.


Δεν παχαίνει

Η μπίρα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα αλκοολούχα ποτά και συχνά κατηγορείται ότι έχει πολλές θερμίδες. Ένα κουτάκι μπίρας των 330 ml, περιεκτικότητας 4-5% σε αλκοόλ, αποδίδει στον οργανισμό περίπου 142 θερμίδες. Εφόσον την καταναλώνετε με μέτρο, αυτό που πραγματικά μπορεί να αυξήσει τη θερμιδική σας πρόσληψη και κατ’ επέκταση το σωματικό σας βάρος και την περιφέρεια μέσης είναι η ποικιλία λιπαρών και υψηλών σε θερμίδες τροφίμων που συνήθως συνοδεύουν τη μπίρα σας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου