Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει στο «Facebook των επιστημόνων»

Στη διαδικτυακή πύλη για ερευνητές ResearchGate, που θεωρείται το «Facebook των επιστημόνων», καθώς τους διευκολύνει στις ανταλλαγές γνώσεων και γενικότερα στη δικτύωσή τους, αποφάσισε να επενδύσει ο Μπιλ Γκέιτς.
Ο Μπιλ Γκέιτς μπορεί να μην διοικεί πλέον την Microsoft, ωστόσο συνεχίζει να επενδύει σε διάφορες μάλλον άγνωστες εταιρείες και, παράλληλα, να κάνει φιλανθρωπίες.

Το ResearchGate, με έδρα το Βερολίνο, ξεκίνησε στη Silicon Valley και δεν παράγει (προς το παρόν τουλάχιστον) καθόλου έσοδα, κάτι που αποτελεί μια εξαίρεση στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Γκέιτς. Ιδρύθηκε το 2008 από τον Αϊτζάντ Μάντις με στόχο να φέρει πιο κοντά τους επιστήμονες από όλες τις χώρες.

Πρόκειται για ένα ένα φόρουμ όπου, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ανταλλάσσουν στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες τους, καθώς και ένα μεγάλο όγκο στοιχείων που μπορεί να φθάνει το 95% και τα οποία προκύπτουν από τις έρευνες στα εργαστήριά τους, αλλά ποτέ δεν δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. Όπως δήλωσε ο κ. Μάντις, στόχος είναι «ένα κίνημα ανοικτής επιστήμης όπου τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι ελεύθερα διαθέσιμα, επιταχύνοντας έτσι την επιστημονική πρόοδο και καινοτομία».

Πριν μερικούς μήνες οι Μάντις και Γκέιτς συναντήθηκαν στη Γαλλία και ο πρώτος έπεισε τον δεύτερο να επενδύσει στο ResearchGate ένα ποσό που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί. Ήδη άλλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως τα Tenaya Capital, Thrive Capital, Dragoneer Investment Group κ.α. έχουν ήδη επενδύσει στο ερευνητικό κοινωνικό δίκτυο, το οποίο έχει 2,9 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, αν και μόνο το ένα τρίτο από αυτούς είναι σχετικά συχνοί χρήστες.

Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Γκέιτς και της συζύγου του Μελίντα έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την καταπολέμηση των ασθενειών στις φτωχές χώρες ιδίως της Αφρικής (ελονοσία, AIDS κ.α.). Ο ιδρυτής του ResearchGate έπεισε τον Γκέις ότι το «Facebook των επιστημόνων» μπορεί να βοηθήσει και προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή θα διευκολυνθούν οι γιατροί των αναπτυσσόμενων χωρών να ζητήσουν βοήθεια από συναδέλφους τους των αναπτυγμένων κρατών.

Το ResearchGate φιλοδοξεί, με την χρηματοδοτική στήριξη του Γκέιτς και των άλλων επενδυτών, να διευρύνει τη βάση των χρηστών του, καθώς και την συχνότητα εμπλοκής τους στο δίκτυο. Παράλληλα, αναζητά τρόπους να «γεννήσει» έσοδα με διάφορες ιδέες, όπως μια ηλεκτρονική αγορά επιστημονικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, όπου κάθε ερευνητής θα μπορεί να αγοράσει π.χ. καλλιέργειες κυττάρων ή άλλα αναγκαία υλικά για τη δουλειά του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου