Κλιματική αλλαγή, γάλα και αγελάδες

Είναι γνωστό ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές αερίων των αγελάδων κτηνοτροφίας.





Την ώρα που οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ανέρχονται σε πρωτοφανή επίπεδα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άρκανσο προσπαθούν να βοηθήσουν την αμερικανική γαλακτοβιομηχανία να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Όπως μεταδίδει το Sience Daily, το 2007 οι Αμερικανοί κατανάλωσαν 17,4 εκατ. μετρικούς τόνους γάλακτος σε υγρή μορφή, ως ποτό ή με δημητριακά. Στόχος του κλάδου είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% ως το 2020.

Η έρευνα αποσκοπεί στην καθοδήγηση παραγωγών, γαλακτοβιομηχανιών και άλλων στην εφοδιαστική αλυσίδα προκειμένου να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο επιτυγχάνοντας παράλληλα το στόχο της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας.

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Γκρεγκ Τόμα, καθηγητή χημικής μηχανικής, μελέτησε όλες τις όψεις και φάσεις της παραγωγής γάλακτος, από το λίπασμα που χρησιμοποιείται στη ζωοτροφή ως την διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και των συσκευασιών που πετά ο τελικός καταναλωτής.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι για κάθε κιλό καταναλισκόμενου γάλακτος στις ΗΠΑ ετησίως, αντιστοιχούν 2,05 κιλά αερίων του θερμοκηπίου στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας (παραγωγή, επεξεργασία, διάθεση).

Τα αέρια του θερμοκηπίου μετρήθηκαν σε αντιστοιχία με το διοξείδιο του άνθρακα και περιλαμβάνουν το μεθάνιο, ψυκτικά αέρια και άλλα.

Τη μερίδα του λέοντος στις εκπομπές καταλαμβάνει ο κύκλος της ζωοτροφής, το εντερικό μεθάνιο που εκπέμπουν τα ζώα κατά την πέψη και τα αέρια από την αποσύνθεση της κοπριάς.

Μεταξύ των λύσεων που προτείνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ο αερισμός της κοπριάς ώστε να μην αποσυντίθεται σε αερόβια κατάσταση, ο εμπλουτισμός της κοπριάς με “μεθανιοφάγα” βακτήρια, η εξοικονόμηση καυσίμων κατά τη μεταφορά του γάλακτος με φορτηγά και η χρήση οικολογικών συσκευασιών.

Όπως είναι ευνόητο, η μετατροπή του πεπτικού συστήματος των αγελάδων για τη μείωση των αερίων είναι αδύνατη.

Η μελέτη, με τίτλο «Αποτύπωμα Άνθρακα και Νερού στο Γάλα των ΗΠΑ, από τη Φάρμα μέχρι το Τραπέζι» δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο «International Dairy Journal».

Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες του ΠανεπιστημίουAberystwyth της Ουαλίας ανακάλυψαν πως η προσθήκη ενός σκευάσματος σκόρδου στη διατροφή των αγελάδων μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κι αυτό διότι το οργανικό θείο που περιέχεται στο σκόρδο “σκοτώνει” το βακτήριο που παράγει το μεθάνιο στο πεπτικό σύστημα των αγελάδων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου