Σπάνια γέννηση δίδυμων γιγαντιαίων πάντα στην Κίνα (video)

Ένα απειλούμενο γιγαντιαίο πάντα γέννησε δίδυμα, σε καταφύγιο άγριας ζωής της νοτιοδυτικής Κίνας, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι μιλώντας σε κρατικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται μάλιστα για τις πρώτες αρκούδες πάντα που γεννήθηκαν το 2013.





Τα δύο αρκουδάκια γεννήθηκαν με διαφορά 10 λεπτών. Η μητέρα τους, Χαϊζί, κρατούσε επί ώρες το ένα από τα δύο στην αγκαλιά της, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του καταφυγίου Γουολόνγκ να μην μπορούν να το ζυγίσουν ή να δουν το φύλο του. Ωστόσο, με βάση το μέγεθος και τις ισχνές κραυγές του, πιστεύουν ότι χαίρει άκρας υγείας. Το δεύτερο πάντα είναι θηλυκό και ζυγίζει λιγότερα από 80 γραμμάρια.

Η Χεϊζί έμεινε έγκυος αφότου ζευγάρωσε με δύο αρσενικά, τον Μπάι Γιανγκ και τον Γι Μπάο, τον περασμένο Μάρτιο. Η αναπαραγωγή των γιγαντιαίων πάντα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση – ιδιαίτερα σε συνθήκες αιχμαλωσίας - καθώς τα θηλυκά είναι γόνιμα μόνο για δύο με τρεις ημέρες το χρόνο.

Τα γιγαντιαία πάντα, τα οποία τρέφονται κατά κύριο λόγο με μπαμπού, χαρακτηρίζονται απειλούμενα με βάση την Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο πληθυσμός τους στην άγρια φύση, κυρίως στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν, αριθμεί λιγότερα από 1.600 μέλη, ενώ άλλα 300 ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου