Διατροφικές οδηγίες και καρκίνος του μαστού

H παχυσαρκία μπορεί να ευνοήσει την αρχική ανάπτυξη του όγκου και η κατανάλωση επιπλέον θερμίδων φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.


Η διατροφή με ελεγχόμενη πρόσληψη ενέργειας και λίπους είναι χρήσιμη:

 • Η κατανάλωση τουλάχιστον 5- 9μερίδων φρούτων και λαχανικών αλλά και 6 μερίδων τροφίμων ολικής αλέσεως καθημερινά θα πρέπει να ενθαρρύνονται για την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, ινών κα ιφυτοχημικών.
 • Η κατανάλωση ελαιόλαδου, χυμού από σταφύλια, κόκκινου κρασιού αλλά και τυριών φαίνεται να είναι ευεργετική. (Ahn etal, 2005)
 • Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν πηγές από άλφα και βήτα καροτίνη, ζεαξανθίνη, και λυκοπένιο.
 • Το σκόρδο και η κουρκουμίνη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά σαν καρυκεύματα.
 • Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε ποσότητα μεγαλύτερη από ένα ποτό την ημέρα θα πρέπει να αποθαρρύνεται, διότι το αλκοόλ έχει ένα ρόλο στην προαγωγή των καρκίνων θετικών σε οιστρογονικούς υποδοχείς.
 • Η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων (τρόφιμα σόγιας, λιναρόσπορος κτλ.) έχει φανεί ότι ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή ότι επιμηκύνει την ελεύθερη νόσου περίοδο. Επειδή όμως υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες σχετικά με το ρόλο που παίζουν τα φυτοοιστρογόνα στην προώθηση και ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού, οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να περιορίζουν τις πηγές των φυτοοιστρογόνων στη διατροφή τους. (Fangetal,2005)
 • Η πρόσληψη σόγιας φαίνεται να είναι προστατευτική για τις περισσότερες γυναίκες, εκτός αν είναι οιστρογονοευαίσθητες. Μια διατροφή πλούσια σε ισοφλαβόνες θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα άγρια χόρτα, (ελληνική διατροφή) σέλινο, μαρούλι, πιπεριές, ωμό σπανάκι, φρέσκο λεμόνι και φρέσκο μαϊντανό.
 • Οι διατροφικές πηγές βιταμινών και μετάλλων που πληρούν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι συνήθως επαρκείς, αλλά ένα γενικό συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί επίσης να συνιστάται με ασφάλεια .Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το φολικόοξύ, το ασβέστιο, και τις βιταμίνες D, Α, C, Ε. (Zhangetal2005)
 • Τα ακόλουθα φυτικά/βοτανικά συμπληρώματα θα πρέπει να αποφεύγονται από ασθενείς με καρκίνο του μαστού λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτοοιστρογόνα: Ginseng, Ginkgo Biloba, Licorice root, μαύρο cohosh, ρίζα άγριου γιαμ και DHEA (Δεϋδροεπιανδροστερόνη). (Nutritionand Diagnosis related care 2008)


Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία δημοσίευσε στις 24/04/12, για πρώτη φορά επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τους ασθενείς που έχουν ‘νικήσει’ τον καρκίνο, με έμφαση στα οφέλη για την υγεία από τη διατήρηση υγιούς βάρους, την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή.

 1. Διατήρηση υγιούς βάρους: Αποφυγή αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μείωση βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας. Ένα υγιές βάρος είναι σημαντικό για την πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
 2. Τακτική άσκηση: (Μέχρι 150 λεπτά την εβδομάδα) Δημιουργεί αίσθημα ευεξίας, βελτιώνοντας τη διάθεση, την πνευματική διαύγεια και την ενεργητικότητα. Μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ολοκληρώσουν τη χημειοθεραπεία μειώνοντας το αίσθημα της κόπωσης και βοηθώντας τους να νοιώθουν καλύτερα
 3. Υγιεινή διατροφή: Η διατροφή και οι επιλογές τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη του καρκίνου και την εμφάνιση υποτροπών στους επιζώντες. Προτείνεται διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, πουλερικά, ψάρια, και αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κατεργασμένου κρέατος, τηγανητών και λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου