Οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έχουν οι χορτοφάγοι, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου  Loma Linda στην Καλιφόρνια.







Ειδικότερα, από την έρευνα, με δείγμα περίπου 70.000 ατόμων, προέκυψε ότι οι χορτοφάγοι έχουν 12% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο συγκριτικά με τα άτομα που συμπεριλαμβάνουν το κρέας στη διατροφή τους.

Συγκεκριμένα οι άνδρες χορτοφάγοι είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό αυτό μειωνόταν ακόμα περισσότερο, στο 7%.

Επιπλέον, οι άνδρες χορτοφάγοι είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα ή ισχαιμία.

Οι διαφορετικές χορτοφαγικές δίαιτες είχαν και διαφορετικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, όπως αποδείχθηκε όσοι συνδύαζαν τη χορτοφαγία με το ψάρι (perscetarianism) είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας, συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν κρέας.

Η συγκεκριμένη διατροφή μάλιστα μείωνε κατά 34% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες στις γυναίκες και κατά 49% τον κίνδυνο θανάτου από ισχαιμία στους άνδρες.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που συνδύαζαν τη χορτοφαγία με γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου κατά 9%, με τους άνδρες να έχουν 55% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ισχαιμικό επεισόδιο, 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακά νοσήματα και 28% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.

Από τους 73.308 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, το 48,2% έτρωγε κρέας, το 7,6% ακολουθούσε μόνο χορτοφαγική διατροφή, το 28,9% συνδύαζε τη χορτοφαγία με γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλα, το 9,8% συνδύαζε τη χορτοφαγία με ψάρι και το 5,5% είχε κυρίως χορτοφαγική διατροφή, ωστόσο έτρωγε κρέας μια φορά την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι χορτοφάγοι κερδίζουν χρόνια ζωής επειδή αποφεύγουν τα κορεσμένα λίπη, τα οποία ενοχοποιούνται για προβλήματα υγείας, ωστόσο δεν μπορούν να διευκρινίσουν γιατί οι άνδρες είναι εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο από μια τέτοια διατροφή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου