Robots: πιο ζωντανά από ποτέ (Vid)

Η τεχνολογική εξέλιξη της ρομποτικής, καθιστά τα επιτεύγματα της χρηστικά έπειτα από χρόνια έρευνας και μελέτης. Δες μερικά από τα πιο εξελιγμένα robot, να εκτελούν εργασίες ανθρώπου, σκύλου και άλλων ζώων, υψηλής μηχανικής ακρίβειας.







Στα εργαστήρια της Boston Dynamics έχει ανατεθεί η κατασκευή των πιο εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων από τον αμερικανικό στρατό. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι σχεδον, τρομακτικά.

Big Dog: τρέχοντας με ταχύτητα 4 μίλια/ώρα, σκαρφαλώνοντας σε κλίση έως και 35 μοιρών, με ικανότητα διάβασης σε ανώμαλο δρόμο, χιόνι και νερό καθώς και μεταφοράς φορτίου έως και 154 κιλών, αποτελεί ένα από τα πιο ικανά robot της εποχής μας. Κατέχει επίσης ρεκόρ για το μεγαλύτερο ταξίδι των 12,8 μιλίων χωρίς παύση και ανεφοδιασμό, ανάμεσα στα τετράποδα robot.





Little Dog: μικρογραφία του Big Dog. Δες στο βίντεο πως καταφέρνει, εξοπλισμένο με υπολογιστική ικανότητα ενός pc, να βελτιστοποιεί τις ρομποτικές του επιδόσεις εκπαιδεύοντας τα νευρωνικά δίκτυα του λογισμικού του έπειτα από κάθε εργασία που του ανατίθεται.(το βίντεο δείχνει πως την δεύτερη φορά που προσπαθεί να διαβεί σε ανώμαλο δρόμο, έχει εκπαιδεύσει το λογισμικό που τρέχει ώστε να επιλέξει σωστότερες θέσεις τοποθέτησης των άκρων του.)





RiSE: αυτό το robot είναι σχεδιασμένο να σκαρφαλώνει σε κατακόρυφες τραχιές επιφάνειες όπως σε τοίxoυς και δέντρα.

Οι επιφάνεια των άκρων του RiSE είναι φτιαγμένη από μικροϊνίδια που αντισταθμίζουν την βαρυτική έλξη του μέσω της ισχυρής τριβής. Έχει μήκος 25cm, ζυγίζει 2kg και ταξιδεύει με ταχύτητα 0,3 μέτρα το δευτερόλεπτο.





PETMAN: To ανθρωπόμορφο robot, με φυσική ευκίνητη κινησιολογία, φτιαγμένο για την προσομοίωση και μελέτη της ποιότητας και βελτιστοποίησης της εξάρτησης των στρατιωτών σε ρεαλιστικές συνθήκες. Έχοντας μέγεθος και μορφή ενός πραγματικού ανθρώπου, ικανότητα διατήρησης της ισορροπίας του και ελεύθερης κίνησης, είναι το πρώτο robot που κινείται δυναμικά όπως ένας πραγματικός άνθρωπος.





Πηγή