Βρέθηκε ψάρι με τρία μάτια

Ψαράδες στην Αργεντινή ισχυρίζονται πως βρέθηκε στην λεία τους ψάρι με τρία μάτια. Το παράξενο ζώο αλιεύθηκε σε λίμνη της επαρχίας Cordoba, όπου και εδρεύει ένας σταθμός πυρηνικής ενέργειας.






Οι πέντε Αργεντινοί ψαράδες τραβώντας την λεία τους, αντίκρισαν έκπληκτοι ένα ψάρι του είδους Hoplias malabaricus με τρία μάτια στην λίμνη “Chorro de Agua Caliente”. Εξομολογούνται πως για πολλά χρόνια ψαρεύουν στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά είναι η πρώτη φορά που συναντούν κάτι τέτοιο. Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα επίσημα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων του ψαριού, οι ψαράδες της περιοχής πιστεύουν πως η μετάλλαξη αυτή είναι αποτέλεσμα του πυρηνικού αντιδραστήρα που βρίσκεται στην περιοχή.



Ωστόσο οι γονιδιακές μεταλλάξεις μπορεί να έχουν και "φυσικά" αίτια, όπως ο φυσιολογικός μηχανισμός τυχαίας αναδιάταξης μικρών τμημάτων του γονιδιώματος, η επονομαζόμενη "γενετική εκτροπή" (genetic drift). Σύμφωνα με αυτή τυχαίες μεταλλάξεις συμβαίνουν στα διάφορα είδη. Ο επικρατέστερος γενετικά ανασυνδυασμένος οργανισμός, όπου και ανταπεξέρχεται επιτυχέστερα στις συνθήκες περιβάλλοντος επιβιώνει, σύμφωνα με την θεωρία της φυσικής επιλογής του Δαρβίνου. Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοιου τύπου μετάλλαξη πραγματοποιείται σε βάθος χρόνου, καθώς και η σημασία κάθε μετάλλαξης κρίνεται από την ικανότητα της να μεταδοθεί στους απογόνους του είδους.

Επίσης, δες στο παρακάτω video φυσικές γονιδιακές μεταλλάξεις, όπου ένα σαλιγκάρι έχει εξελιχθέι σε σαρκοφάγο (το είδος είναι φυτοφάγο), και μία σαύρα που διαθέτει τρίτο μάτι, όπου ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί η λειτουργικότητα της ύπαρξης του.