Top 10 μύθων περί υγείας

Μία επισκόπηση από Αμερικανούς ερευνητές πάνω σε επτά συνηθισμένες ιατρικές πεποιθήσεις έδειξαν πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μύθοι. Κάποιες από αυτές είναι εντελώς αναληθείς, ενώ άλλες δεν έχουν επαρκή αποδεικτικό υλικό σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Ιντιάνα.



Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία ένδειξη που να υποστηρίζει την ανάγκη πως πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, την αντίληψη πως χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του μυαλού μας ή την πεποίθηση πως τα νύχια και τα μαλλιά μας συνεχίζουν να μεγαλώνουν μετά το θάνατο. Η έρευνα επίσης έδειξε πως τα ξυρισμένα μαλλιά δεν μεγαλώνουν πιο δυνατά και σκούρα, πως το να διαβάζεις με αμυδρό φως δεν καταστρέφει τα μάτια, πως τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι επικίνδυνα στα νοσοκομεία και πως τρώγοντας κοτόπουλο δεν κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται νυσταγμένοι.

Κακή διατροφή και κακή υγιεινή προκαλούν ακμή




Είναι μία κοινή παρανόηση πως το τι τρώτε και το πόσο συχνά πλένετε το πρόσωπό σας, μπορούν να οδηγήσουν σε στίγματα και ακμή. Στην πραγματικότητα η ακμή προκαλείται από την παραγωγή ορμονών και την επιρροή που έχουν αυτές στους λιπώδης αδένες. Αυτή η διαδικασία αυξάνεται κατά την εφηβία, και γι’ αυτό και συμβαίνει πιο συχνά σε έφηβα αγόρια και κορίτσια. Μπορεί βέβαια να είστε ακόμα πεπεισμένοι πως τρώγοντας συγκεκριμένα φαγητά επηρεάζουν το δέρμα σας, και δεν είναι κακό να τα αποκλείσεται από την διατροφή σας και να δείτε εάν αυτό θα κάνει κάποια διαφορά.

Το να πλένετε το πρόσωπό σας πολύ συχνά από την άλλη, μπορεί να χειροτερέψει το δέρμα σας μιας και το σώμα σας παράγει περισσότερο λιπαρότητα για να αντικαταστήσει αυτή που έχετε ξεπλύνει.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά παχαίνουν




Έχουμε χάσει το μέτρημα από τις φορές οι άνθρωποι υποστηρίζουν πως δεν έπρεπε να φάνε μία μπάνανα επειδή είναι πολύ παχυντική. Ανοησίες! Στην πραγματικότητα οι μπανάνες περιέχουν μόνο γύρω στο ένα γραμμάριο λίπους, ενώ η πλειοψηφία των άλλων φρούτων και των λαχανικών είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλά σε λίπος, και το πιο σημαντικό, είναι υπερβολικά ωφέλιμα για τον οργανισμό σας. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις -όπως τα αβοκάντο για παράδειγμα. Ένα αβοκάντο μπορεί να περιέχει μέχρι και 300 θερμίδες και σχεδόν 30 γραμμάρια λίπους! Ωστόσο πρέπει να το θεωρήσετε αυτό «καλό λίπος» και δεν υπάρχει λόγος γιατί δεν πρέπει να τα απολαμβάνετε ως μέρος μίας ισορροπημένης δίαιτας.

Το να «σπας» τις αρθρώσεις των δαχτύλων οδηγεί σε αρθρίτιδα




Το «σπάσιμο» των αρθρώσεων στα δάχτυλα δεν είναι κάτι απλά τρομερά εκνευριστικό, αλλά μπορεί να καταστρέψει την υγεία των χεριών σας. Ένα πράγμα ωστόσο που δεν θα αποκτήσετε είναι αρθρίτιδα όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες. Μία από αυτές, που παρακολούθησε 300 τύπους που αρέσκονται να «σπάνε» τα δάχτυλά τους, αποκάλυψε πως οι συμμετέχοντες που το έκαναν σπανιότερα δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αρθρίτιδα από εκείνους το έκαναν πιο συχνά. Ωστόσο, η έρευνα έχει επίσης δείξει πως «σπάζοντας» τις αρθρώσεις, πράγματι καθιστά πιο ευαίσθητο στο πρήξιμο των χεριών και στη μειωμένη δύναμη της παλάμης σας.

Η τσίχλα χρειάζεται επτά χρόνια για να χωνευτεί




Αυτό αποτελεί ένα διάσημο αγαπημένο «μυστικό» εδώ και χρόνια, ειδικά ανάμεσα στα παιδιά. Όμως αντίθετα με ότι μπορεί να σας είχαν πει οι συμμαθητές σου στο σχολείο, σίγουρα δεν χρειάζονται επτά χρόνια για να χωνέψει κανείς μία τσίχλα που έχει καταπιεί. Μάλιστα κάτι τόσο μικρό μπορεί να ταξιδέψει μέσα στο σύστημά σου σε κανονικό ρυθμό.

Μπορούμε να θεραπεύσουμε τον λόξυγκα




Κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί τους λόξυγξες, οι οποίοι συμβαίνουν όταν το διάφραγμα έχει ακούσιους σπασμούς, αν και ορισμένες τροφές, ποτά και πράξεις ίσως τους ενεργοποιούν. Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να τους ξεπερνάμε, αν και οι περισσότεροι από εμάς φαίνεται πως έχουν κάποια δική τους ξεχωριστή θεραπεία, όπως ένα τρόμαγμα, τις εφτά γουλιές νερό ή το κράτημα της αναπνοής. Υπάρχουν κάποιες μέθοδοι αντιμετώπισης των επίμονων λοξύγκων, οι οποίες μπορούν να τους αντιμετωπίσουν για λίγες ώρες, αλλά η αποδοτικότητά τους συζητείται. Οι λόξυγκες που μας πιάνουν είναι απολύτως αθώοι και η πιο σίγουρη θεραπεία είναι απλώς να τους αφήσουμε να φύγουν μόνοι τους.

Όταν φτερνίζεσαι, η καρδιά σου σταματάει




Ακόμα ένας διάσημος μύθος είναι πως η καρδιά σου κυριολεκτικά «πηδάει» ένα χτύπο όταν φτερνίζεσαι. Κι άλλες χαζομάρες! Όταν φτερνίζεται κάποιος, η πίεση στο στήθος του αυξάνει καθώς εισπνέει και πέφτει όταν εκπνέει, έτσι ο ρυθμός της καρδιάς επηρεάζεται, όμως να είστε σίγουροι πως συνεχίζει να χτυπά.

Χρησιμοποιούμε μόνο 10% του μυαλού μας




Πολλοί αγωνιζόμενοι στα τηλεοπτικά reality show μπορούν να υποστηρίξουν το αντίθετο, αλλά στην πραγματικότητα το ανθρώπινο είδος χρησιμοποιεί την πλειοψηφία του εγκεφάλου του. Εικόνες έχουν δείξει πως μάλιστα χρησιμοποιούμε γύρω στο 60% του μυαλού μας ενώ κοιμόμαστε ενώ μία έρευνα που χρησιμοποιεί τη διέγερση του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω ηλεκτρισμού αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν ανενεργές περιοχές στο μυαλό.

Οι πολλές ασκήσεις κοιλιακών ισοδυναμούν με τέλεια «six pack»




Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο όσο να κάναμε καμιά διακοσαριά κοιλιακούς την ημέρα… Όλοι οι άντρες έχουν ένα «six pack», το πρόβλημα όμως με πολλούς από εμάς είναι πως είναι κρυμμένοι κάτω από ένα πλαδαρό στρώμα λίπους. Η πρώτη σας αποστολή είναι να κάνετε πολλές αγγειοκαρδιακές ασκήσεις για να ξεφορτωθείτε το άσχημο στομάχι σας. Εάν το πετύχετε αυτό, οι τέλειοι κοιλιακοί σας θα αναλάβουν οι ίδιοι τα υπόλοιπα…

Δεν πειράζει εάν παραλείψτε το πρωινό




Πειράζει. Το πρωινό είναι στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως τρώγοντας νωρίς το πρωί αυτό σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου, ενώ χάνοντας το πρωινό μπορεί να προκαλέσει κούραση και κακή συγκέντρωση. Παραλείποντας το πρωινό επιβραδύνει επίσης τον μεταβολισμό σας και καθιστά πολύ πιθανό το να αρχίσετε την συνήθεια των σνανκς.

Μπορείτε να προβλέψετε το φύλο του παιδιού σας




Πολύς κόσμος νομίζει πως θα αποκτήσει αγόρι εάν το μωρό είναι ψηλά στη μήτρα και κορίτσι εάν είναι πιο χαμηλά. Έρευνα, ωστόσο, υποδεικνύει πως δεν υπάρχει ακριβής τρόπος για να προβλέψετε το φύλο του αγέννητου παιδιού σας, εκτός προφανώς από το να ρωτήσετε τον γιατρό σας να το κάνει για εσάς.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο John Hopkins πραγματοποίησαν μία έρευνα σε 104 έγκυες γυναίκες και ανακάλυψαν πως το φύλο των παιδιών δεν συνδέονταν με κανένα τρόπο με το σχήμα του στομαχιού των γυναικών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή