Τα πολλά διαλείμματα στην εργασία ωφελούν την υγεία

Όσα πιο πολλά διαλείμματα, ακόμα και του ενός μόνο λεπτού, τόσο περισσότερο ωφελείται η καρδιά και αποφεύγεται το πάχος, διαπιστώνει μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.




Η μελέτη, που ανέλυσε δεδομένα από περίπου 4.700 άτομα άνω των 20 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και στους ανθρώπους που περνάνε πολλή ώρα καθιστοί συνολικά, αν στο ενδιάμεσο σηκώνονται συχνά-πυκνά, έστω και για λίγο, η μέση τους είναι μικρότερη, όπως χαμηλότερη είναι και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Το 25% των ατόμων που έκαναν τα περισσότερα διαλείμματα, είχαν κατά μέσο όρο 4,1 εκατοστά μικρότερη διάμετρο μέσης σε σχέση με το 25% των ατόμων που έκαναν τα λιγότερα διαλείμματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι παρατεταμένες περίοδοι καθισιού, ακόμα κι αν συνδυάζονται με σωματική άσκηση, επιδεινώνουν τους δείκτες της καρδιο-μεταβολικής λειτουργίας και των φλεγμονών. Οδηγούν κατ’ επέκταση σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, μικρότερη «καλή» χοληστερόλη, υψηλότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (σημαντική ένδειξη εξελισσόμενης εσωτερικής φλεγμονής στον οργανισμό) και υψηλότερα τριγλυκερίδια.



Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, ο λιγότερος καθιστικός χρόνος ήταν 1,8 ώρες την μέρα και ο περισσότερος 21,2 ώρες. Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι περνάνε πάνω από τη μισή μέρα καθισμένοι χωρίς πάντα να το συνειδητοποιούν. Ο μικρότερος αριθμός διαλειμμάτων μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας ήταν 99 και ο μεγαλύτερος 1.258. Οι καταγραφές των διαλειμμάτων έγιναν με ειδική μικρή συσκευή που οι εθελοντές φορούσαν στο γοφό τους.

Η έρευνα, με επικεφαλής την ερευνήτρια δρα Ζενεβιέβ Χίλι, δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal». Eίναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που συσχέτισε τη συνολική ώρα του καθισιού και ταυτόχρονα τα διαλείμματα από αυτό, με τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες, καθώς επίσης με την χρόνια φλεγμονή, που παίζει ρόλο, μεταξύ άλλων, και στην αρτηριοσκλήρυνση.



Στη σημερινή εποχή, όπου οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις ευνοούν ακόμη περισσότερο το καθισιό και η σωματική άσκηση μειώνεται, οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να μην χάνουν την παραμικρή ευκαιρία, μέσα στην καθημερινότητά τους, να σηκώνονται όρθιοι και να περπατούν. Όσο για τα οφέλη που θα έχει αυτό, αυτά περιγράφηκαν ήδη.

Πηγή