Στα 45 γίνεται «γυναίκα» η καρέτα καρέτα

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι χελώνες καρέτα καρέτα ενηλικιώνονται όταν φτάσουν τα 45 έτη ζωής. Τα θηλυκά του είδους δεν μπορούν να γονιμοποιήσουν πριν από αυτή την ηλικία. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού...




...προσφέρει νέα σημαντικά δεδομένα για την ζωή, τους πληθυσμούς αλλά και τις προσπάθειες σωτηρίας των καρέτα καρέτα που απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι κίνδυνοι της αργής ανάπτυξης


Η αργή ενηλικίωση των καρέτα καρέτα σημαίνει ότι το πρόβλημα με τους πληθυσμούς της είναι ακόμη μεγαλύτερο από όσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερο καθυστερεί ένα ζώο να βρεθεί σε αναπαραγωγική ηλικία τόσο πιο ασταθείς είναι οι πληθυσμοί του από απειλητικούς για την επιβίωσή τους παράγοντες οι οποίοι κατά βάση συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.



«Όσο περισσότερο καθυστερεί η διαδικασία της γονιμοποίησης σε ένα ζώο τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να χάσει την ζωή του πριν προλάβει να αντικαταστήσει τον εαυτό του φέρνοντας στον κόσμο απογόνους» δηλώνει ο Γκράχαμ Χέις, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σουόνσι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη


Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική γιατί, εκτός των άλλων, προσφέρει νέα στοιχεία για τις καρέτα καρέτα που είναι ένα είδος που είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί και να μελετηθεί. Αυτό γιατί ταξιδεύουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στους ωκεανούς και περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Είναι αδύνατον να παρακολουθήσεις μια συγκεκριμένη καρέτα καρέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για όλη τη διάρκεια της ζωής της» αναφέρει ο Χέις. Για να καταλήξουν στην διαπίστωσή τους οι ερευνητές μελέτησαν και ανέλυσαν χιλιάδες αναφορές, έρευνες και δεδομένα από διάφορα στάδια της ζωής των καρέτα καρέτα. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι ο χρόνος ενηλικίωσης των καρέτα καρέτα ήταν κάπου ανάμεσα στα 10-35 έτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Λειτουργική Οικολογία (Functional Ecology)

Πηγή