Αναμονή στο κόψιμο του λώρου: συνταγή υγείας

Η αναμονή επί λίγα λεπτά μετά τον τοκετό προτού κοπεί ο ομφάλιος λώρος αποτελεί την καλύτερη στρατηγική υγείας για το νεογέννητο, σύμφωνα με νέα μελέτη.







Ερευνητές από τη Σουηδία σημειώνουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» ότι η καθυστέρηση στο κόψιμο του ομφάλιου λώρου κατά τρία λεπτά μετά τη γέννηση του παιδιού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας.

Σύγχυση με τις οδηγίες


Παλαιότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούσε το πρώιμο κόψιμο του λώρου, σύσταση η οποία σταμάτησε πριν από κάποια χρόνια. Σε εθνικό επίπεδο, στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επίσημες οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί. Στοιχεία πάντως δείχνουν ότι πολλοί μαιευτήρες κόβουν τον λώρο αμέσως μετά τη γέννηση του βρέφους.

Ωστόσο ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα μαρτυρούν ότι η συγκεκριμένη στρατηγική δεν είναι η καλύτερη για το παιδί αφού μπορεί να προκαλεί προβλήματα υγείας και κυρίως σιδηροπενική αναιμία.



Σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό της τάξεως του 25% των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμφανίζει σιδηροπενική αναιμία. Στην Ευρώπη η συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής αναιμίας κυμαίνεται στο 3%-7%. Με δεδομένο ότι η σοβαρή έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, οι ερευνητές με επικεφαλής την Όλα 'Αντερσον του νοσοκομείου του Χάλαντ και τον καθηγητή παιδιατρικής Μάγκνους Ντομέλοφ του Πανεπιστημίου Ουμέα στη Σουηδία τονίζουν ότι μια απλή λύση είναι το να καθυστερήσει για λίγο το κόψιμο του ομφάλιου λώρου στο νεογέννητο. Και αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται η ποσότητα αίματος και σιδήρου που λαμβάνει το βρέφος από τον πλακούντα.

Αύξηση του όγκου αίματος


Οι ειδικοί αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η τρίλεπτη αναμονή πριν από το κόψιμο του λώρου μπορεί να αυξήσει τον όγκο του αίματος στο νεογέννητο κατά ένα τρίτο.

Τα ευρήματα των Σουηδών προέκυψαν μετά από μελέτη σε 400 βρέφη. Σε ορισμένα εξ αυτών ο ομφάλιος λώρος κόπηκε μέσα στα 10 πρώτα δευτερόλεπτα από τη γέννηση ενώ σε άλλα κόπηκε μετά από τουλάχιστον τρία λεπτά.

Όπως φάνηκε, τα βρέφη στα οποία είχε καθυστερήσει το κόψιμο του ομφάλιου λώρου παρουσίασαν καλύτερα επίπεδα σιδήρου στην ηλικία των τεσσάρων μηνών και μειωμένες πιθανότητες να υποφέρουν από έλλειψη σιδήρου.

Χωρίς παρενέργειες


Παράλληλα δεν παρουσιάστηκαν παρενέργειες από την καθυστέρηση του κοψίματος του λώρου παρότι είχαν εκφραστεί κατά καιρούς φόβοι σχετικά με το ότι προκαλεί ίκτερο.

Με βάση τα αποτελέσματά τους οι ερευνητές εκτιμούν ότι για κάθε 20 βρέφη στα οποία καθυστερεί το κόψιμο του λώρου προλαμβάνεται μια περίπτωση έλλειψης σιδήρου. Καταλήγουν τονίζοντας ότι «η καθυστέρηση στο κόψιμο του λώρου πρέπει να αποτελέσει τη συμβατική διαδικασία μέσα στην αίθουσα τοκετού σε ό,τι αφορά τα βρέφη που έχουν ολοκληρώσει φυσιολογικά την κύηση χωρίς προβλήματα».

Πηγή