Αλλαγή χρώματος στα μάτια μέσα σε είκοσι λεπτά.

Μία απλή επέμβαση με λέιζερ είναι αρκετή για να μετατρέψει τα καστανά μάτια σε γαλανά, όπως υποστηρίζει ο δρ. Γκρεγκ Χόμερ εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού με έδρα την Καλιφόρνια.






Η νέα τεχνική με την ονομασία «Lumineyes», που χρειάστηκε μια δεκαετία ερευνών για να τελειοποιηθεί, προβάλλει ως εναλλακτική λύση στους φακούς επαφής αλλά δεν έχει επιστροφή, αφού τα καστανά μάτια δεν μπορούν να ξαναγίνουν καστανά, αν κανείς μετανιώσει.

Το λέιζερ αφαιρεί την χρωστική ουσία μελανίνη από το εξωτερικό στρώμα της ίριδος των ματιών και, με τον τρόπο αυτό, το καφέ χρώμα αντικαθίσταται από γαλάζιο μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες από την επέμβαση. Η διαδικασία αυτή όμως είναι μη αναστρέψιμη γιατί η μελανίνη δεν μπορεί να επιστρέψει με φυσικό τρόπο στο προηγούμενο επίπεδό της, από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί, ούτε μπορεί αυτό να γίνει με τεχνητό τρόπο.



Οι γαλανοί έχουν επίσης μελανίνη, όμως αυτή είναι συγκεντρωμένη στο πίσω μέρος της ίριδος κυρίως παρά στο μπροστινό, με συνέπεια τα μάτια τους να απορροφούν μεγαλύτερα μήκη κύματος του φωτός και να αντανακλούν βραχύτερα μήκη.

Η επέμβαση αλλαγής χρώματος ματιών κοστίζει περίπου 3.500 ευρώ και, σύμφωνα με τον Χόμερ, θα είναι διαθέσιμη σε άλλες χώρες μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αν και προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί μία σειρά κλινικών δοκιμών για λόγους ασφάλειας.

Τα καστανά μάτια είναι τα πιο συνηθισμένο χρώμα στον κόσμο. Το 2008, Δανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι γαλανοί του πλανήτη μας κατάγονται από ένα μοναδικό καστανό άνθρωπο που είχε μια μετάλλαξη στο χρώμα των ματιών του πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια. Μέχρι τότε όλοι οι άνθρωποι ήταν καστανοί. Το χρώμα στα μάτια κληρονομείται, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων παραμένουν καστανοί.

Πηγή