Ο ύπνος και τα όνειρα δρουν ως ψυχοθεραπεία

Την δυνατότητα των ονείρων να απαλύνουν δυσάρεστες και επώδυνες αναμνήσεις, εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.






Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι επιστήμονες με τη βοήθεια της της μαγνητικής τομογραφίας, προσπάθησαν να "φωτίσουν" τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου αναμνήσεις δυσάρεστων ή τραυματικών γεγονότων που μας έχουν συμβεί.

Όπως διαπίστωσαν όταν κοιμόμαστε μετά από κάποια επώδυνη εμπειρία, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM - δηλαδή στη φάση του ύπνου κατά την οποία ονειρευόμαστε- παρατηρείται μικρότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου και αυξημένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερο συναίσθημα και περισσότερη λογική, γεγονός που κατά τους ερευνητές αποδεικνύει της σύνδεση μεταξύ ονείρων και μνήμης.



Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Μάθιου Γουόκερ, τα όνειρα βοηθούν τον εγκέφαλό μας να θέσει υπό έλεγχο τα συναισθήματα. " Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM παρουσιάζεται έντονη μείωση της νορεπινεφρίνης, μίας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που συνδέεται με το στρες.

Καθώς κοιμόμαστε γίνεται νέα επεξεργασία των συναισθηματικών εμπειριών που έχουμε ζήσει, αλλά σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον- τουλάχιστον από νευροχημική άποψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξυπνάμε την επόμενη ημέρα και να νιώθουμε καλύτερα σχετικά με τις έντονα συναισθηματικά εμπειρίες. Συχνά μετά από τον ύπνο, νιώθουμε ότι θα τα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις".

Πηγή