Τι προκαλεί το άγχος και πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσουμε; Ποιά είναι τα συμπτώματα; Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό; Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, που εμφανίζεται σε καταστάσεις οπού το άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, η γενικότερα όταν έρχεται αντιμέτωπο με μία δύσκολη κατάσταση.


Τι προκαλεί το άγχος;


Τα συναισθήματα του άγχους προκαλούνται ενστικτωδώς για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας. Αυτό το ένστικτο είναι καλό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μπορεί όμως το άγχοςνα προκαλέσει ανθυγιεινά σωματικά συμπτώματα, εάν συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό, όπως σε απάντηση, στις καθημερινές προκλήσεις και τις αλλαγές της ζωής. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ανήσυχοι, φοβισμένοι, και νευρικοί.

Ποιες αλλαγές στη ζωή , μπορεί να είναι αγχωτικές;


Κάθε αλλαγή στην ζωή σας, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άγχος, ακόμα και οι «καλές αλλαγές». Tο άγχος είναι διαφορετικό σε κάθε άτομο. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται άσχημα με την συνταξιοδότηση από την εργασία του, ενώ κάποιος άλλος όχι. Καταστάσεις που προκαλούν άγχος είναι η απόλυση από τη δουλειά, ο γάμος ή το διαζύγιο, ο θάνατος του η της συζύγου, μια ασθένεια, ένας τραυματισμός, μια προαγωγή στην εργασία, τα οικονομικά προβλήματα, η προσπάθεια να αποκτήσουμε ένα μωρό και πάρα πολλές άλλες καταστάσεις.



Μπορεί το άγχος να βλάψει την υγεία μου;


Το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή να κάνει χειρότερα τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό ναβεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματά σας, από το άγχος, δεν προκαλούνται από άλλα προβλήματα υγείας. Μιλήστε με τον οικογενειακό γιατρό σας συμβουλεύει η American Academy of Family Physicians ,αν νομίζετε ότι «κάτι δεν πάει».

Πιθανά συμπτώματα του άγχους


* Ανησυχία
* Πόνος στην πλάτη
* Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
* Κατάθλιψη
* Κούραση
* Πονοκέφαλοι
* Η υψηλή αρτηριακή πίεση
* Προβλήματα ύπνου ή αϋπνία
* Προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις
* Δύσπνοια
* Δυσκαμψία του αυχένα ή της γνάθου
* Στομαχική διαταραχή
* Απώλεια ή αύξηση βάρους

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το άγχος μου;


Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε, να αναγνωρίζετε τις στιγμές που έχετε άγχος. Πρώιμα, προειδοποιητικά σημάδια του άγχους περιλαμβάνουν την ένταση στους ώμους και το λαιμό σας και το σφίξιμο των χεριών σας σε γροθιά. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Ένας τρόπος είναι να αποφύγετε το συμβάν ή την κατάσταση που οδηγεί στο άγχος - αλλά συχνά αυτό δεν είναι εφικτό. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε στο άγχος. Αυτό είναι συχνά ο πιο πρακτικός τρόπος.



Συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους


- Μην ανησυχείτε για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως ο καιρός.
- Λύστε τα μικρά προβλήματα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια αίσθηση του ελέγχου.
- Ετοιμαστείτε για το καλύτερο της δυνατότητάς σας, για τα γεγονότα που γνωρίζετε ότι ενδέχεται να προκαλούν άγχος, όπως μια συνέντευξη εργασίας.
- Προσπαθήστε να δείτε την αλλαγή ως μια θετική πρόκληση και όχι ως απειλή.
- Προσπαθήσετε να επιλύσετε τις διαφορές σας με τους άλλους ανθρώπους.
- Μιλήστε με έναν έμπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας ή σύμβουλο.
- Θέστε ρεαλιστικούς στόχους στο σπίτι και στην εργασία.
- Αποφύγετε μη εφαρμόσιμα σχέδια.
- Ασκήστε σε τακτική βάση.
- Τρώτε τακτικά, καλά ισορροπημένα γεύματα και να κοιμάστε αρκετά.


ΝΑ μη ξεχάσετε ποτέ ότι το άγχος μπορεί να είναι μια δημιουργική δύναμη προς όφελος σας!


Πηγή