Πώς πρέπει να καταναλώνεται το αλκοόλ

Κάθε νύχτα γενναίας κατανάλωσης αλκοόλ πρέπει να ακολουθείται από δύο ή τρία 24ωρα δίχως οινόπνευμα, συνιστούν βρετανοί επιστήμονες. Και εξηγούν πως το ήπαρ χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει, όταν πίνει κανείς περισσότερο από ένα ποτηράκι.



Αν και οι επίσημες συστάσεις θέτουν ως όριο τα 14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και τα 21 για τους άντρες (έως 2 και έως 3 την ημέρα, αντιστοίχως), επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων (RCP) της Βρετανίας λένε ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και το πόσο συχνά πίνουμε.

«Όταν το θέμα είναι η κατανάλωση αλκοόλ, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η ποσότητα του αλκοόλ, αλλά και η συχνότητα κατανάλωσής του», δήλωσε ο σερ Ίαν Γκίλμορ, σύμβουλος της RCP σε θέματα αλκοόλ και πρώην πρόεδρός της.

«Όσοι πίνουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά τις μέγιστες συνιστώμενες ποσότητες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηπατοπάθεια σε σύγκριση με όσους πίνουν τόσο πολύ περιστασιακά ή δύο-τρεις φορές την εβδομάδα».

Επιπλέον, «η σύσταση για 14 ή 21 ποτά την εβδομάδα αναλόγως με το φύλο, ισχύει εφ’ όσον δεν καταναλώνει κανείς τις ποσότητες αυτές μονομιάς ή σε δύο μέρες, και εφ’ όσον αφήνει κάθε εβδομάδα 2-3 μέρες δίχως να πιει. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να υποστούν βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ».

Κατά τον σερ Γκίλμορ, όσοι πίνουν ένα ποτό την ημέρα – ακόμα κι αν αυτό αποτελεί συνήθεια ζωής – επίσης είναι απίθανο να εκδηλώσουν ηπατική βλάβη.



Τροποποίηση συστάσεων


Σύμφωνα με ανακοίνωση της RCP, οι συστάσεις ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να συμπεριλάβουν και το θέμα της συχνότητας.

«Οι οδηγίες πρέπει να αναγνωρίσουν πως η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ έχει δύο συνιστώσες: την συχνότητα και την ποσότητα. Το να αγνοούν οποιαδήποτε από τις δύο, είναι επιστημονικά αδικαιολόγητο», αναφέρει η RCP.

«Μια πολύ απλή προσθήκη για να αντιμετωπιστεί το υπάρχον έλλειμα, θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ για 3 ημέρες την εβδομάδα».

Οι ηλικιωμένοι


Η RCP αναφέρεται επίσης σε πρόσφατη έκθεση του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων της Βρετανίας, που συνέστησε να μειωθούν δραστικά τα όρια ασφαλείας για τους ηλικιωμένους, και να μετατραπούν σε 11 ποτά την εβδομάδα για τους άντρες και σε 7 για τις γυναίκες.

«Οι ισχύουσες οδηγίες βασίζονται πρωτίστως σε στοιχεία για νεώτερες ηλικιακές ομάδες και υπάρχουν ανησυχίες πως δεν είναι κατάλληλες για τους ηλικιωμένους», συνηγορεί η RCP..

Πηγή