Συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας πολύ παραπάνω απ’ όσο πιστεύουμε. Αντιθέτως, μάλιστα, ορισμένες φορές πιστεύουμε ότι μας κάνουν και καλό. Ήρθε η στιγμή να μάθεις τι πρέπει να αποφεύγεις να κάνεις και τι όχι για να είσαι πάντα υγιής.



Δεν προλαβαίνεις να φας πρωινό


Οι απαιτήσεις της δουλειάς σου και οι ρυθμοί στους οποίους ζεις τη ζωή σου, δε σε αφήνουν ούτε καν να φας πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ο οργανισμός σου για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις που εσύ έχεις, πρέπει να είναι εφοδιασμένος με φρέσκα καύσιμα. Έτσι, αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα σου κι εσύ έχεις όχι μόνο ενέργεια, αλλά κι ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, όταν έχεις ήδη φάει το πρωί, οι υπόλοιπες διατροφικές επιλογές της ημέρας τείνουν να είναι πιο υγιεινές.



Λύση: Ετοίμασε από το προηγούμενο βράδυ αυτά που θα περιλαμβάνει το μενού της επόμενης μέρας. Βράσε ένα αυγό, φτιάξε ένα τοστ, βγάλε τα πορτοκάλια και στύψε τα το πρωί.

Πίνεις χάπια χωρίς νερό


Θέλω να σε δω όταν θα προσπαθείς να τα ξεκολλήσεις από το λαιμό σου τι θα κάνεις. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να πνιγείς, η κατάποση φαρμάκων χωρίς νερό μπορεί να κάνει πληγή στο λαιμό σου και να κάνει τα χάπια λιγότερο δραστικά. Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να πηγαίνουν τα φάρμακα κατευθείαν στο στομάχι σου και να δρουν όπως πρέπει. Το γάλα μπορεί να μειώσει τη δράση τους και το γκρέιπφρουτ μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους αυξάνοντας τις επιδράσεις των φαρμάκων.

Λύση: Μην πίνεις τίποτα άλλο εκτός από νερό.

Σε έχουν χάσει στο γυμναστήριο




Και ξαφνικά αποφασίζεις ότι υπάρχει χρόνος και θα πρέπει να κερδίσεις όλον όσο έχεις χάσει τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα να χτυπιέσαι για ώρες ολόκληρες. Μέγα λάθος. Μ’ αυτό τον τρόπο αντί να κάνεις καλό στον οργανισμό και την υγεία σου, αντίθετα κάνεις κακό γιατί προκαλείς ακόμα μεγαλύτερο στρες στον εαυτό σου και έχεις πολύ μεγάλη απώλεια στο καρδιαγγειακό σου σύστημα.

Λύση: Πριν κάνεις «επανεκκίνηση» θα πρέπει να πηγαίνεις ένα βήμα πίσω και να ξεκινάς με αργούς ρυθμούς. Οι μυς σου χρειάζονται έξι εβδομάδες για να συνηθίσουν το νέο πρόγραμμα γυμναστικής σου.

Υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων


Μία πολυβιταμίνη για να σε κρατάει μακριά από κρυώματα, αλλά και να σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια, είναι αρκετή. Οτιδήποτε άλλο είναι περιττό και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σου, όπως είναι η αιμοχρωμάτωση.

Λύση: Όπως είπα και παραπάνω μία πολυβιταμίνη αρκεί, εκτός αν λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σου.

Δεν ολοκληρώνεις την αντιβιοτική αγωγή σου


Πριν λίγες μέρες πίστευες ότι περνούσες το κατώφλι του θανάτου και σήμερα που νιώθεις καλύτερα αποφάσισες ότι πρέπει να διακόψεις τη φαρμακευτική αγωγή σου. Λάθος. Σύμφωνα με μικροβιολόγους πλέον θα αποτελείς δημόσιο κίνδυνο, καθώς δε θα έχεις σκοτώσει όλα τα μικρόβια και μπορεί να υποτροπιάσεις. Ένας λόγος που τα βακτήρια γίνονται με τον καιρό πιο ανθεκτικά, είναι γιατί ο κόσμος παίρνει τις μισές δόσεις.

Λύση: Θα τα πιεις όλα, ή όσα σου έχει υποδείξει ο γιατρός, ακόμα κι αν νιώθεις περδίκι.

Φοράς φτηνά γυαλιά ηλίου




Το να φοράς κακής ποιότητας γυαλιά ηλίου είναι ακόμα χειρότερο από το να μη φοράς καθόλου γυαλιά και να κοιτάς κατάματα τον ήλιο. Επειδή τα μάτια σου πρέπει να προσαρμοστούν στο φως, οι κόρες των ματιών σου διαστέλλονται και αφήνουν περισσότερες βλαβερές ακτίνες να εισέρχονται σε αυτά.

Λύση: Δεν είναι απαραίτητο να εφοδιαστείς με μία ακριβή μάρκα γυαλιών. Μπορείς να ρωτήσεις τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σου και να σε κατευθύνουν στα σωστά γυαλιά, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Κόβεις υδατάνθρακες από τη διατροφή σου για να αδυνατίσεις


Οι πατάτες και τα μακαρόνια έχουν γίνει είδη προς αποφυγήν, καθώς θέλεις να επιταχύνεις τη μείωση του βάρους σου. Αυτό όμως μπορεί να δημιουργήσει σε πλήθος προβλημάτων. Επιπλέον η έλλειψη υδατανθράκων για μεγάλο χρονικό διάστημα στερεί από τον εγκέφαλο το καύσιμό του, τη γλυκόζη, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και ζάλη.

Λύση: Το να αφαιρείς από τη διατροφή σου μια ολόκληρη ομάδα τροφών δεν αποτελεί λύση. Θα πρέπει να τρως λίγο απ’ όλα. Απλά φρόντισε την “ποιότητα” της τροφής σου. Ανάμεσα στη ζάχαρη, που μόνο κακό προκαλεί, και τα όσπρια, που είναι σύμπλοκοι εξαιρετικά ωφέλιμοι υδατάνθρακες, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Αμελείς να κόψεις τα νύχια σου


Οι άντρες τείνουν να αμελούν να κόψουν τα νύχια των ποδιών τους κι όταν το κάνουν δε χρησιμοποιούν τα σωστά εργαλεία, με αποτέλεσμα να αφήνουν μικρές μύτες σε αυτά. Αυτές εισχωρούν μέσα στο δέρμα και προκαλούν μολύνσεις, κάτι το οποίο πέρα από το μπορεί να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα στην υγεία σου, μπορεί να σου αποφέρει και χρόνιες μολύνσεις.

Λύση: Ζήτα από το γιατρό σου ένα μυκητοκτόνο ή χάπια και προσπάθησε να αφήνεις τα πόδια σου να τα βλέπει και λίγο το φως της μέρας.

Πηγή