Το πείραμα του τρίτου χεριού (Vid)

Η δύναμη της υποβολής είναι πολύ μεγάλη. Έχει άμεση σχέση με τα μηνύματα που μπορεί να καταγράψει το μυαλό με τη δύναμη του, ακόμη και όταν αυτά είναι στη φαντασία του ατόμου. Στο πείραμα, οι εθελοντές έπεισαν τον εαυτό τους ότι είχαν ένα τρίτο χέρι με τη μέθοδο αυτή.




Σε πέντε διαφορετικά πειράματα που έγιναν σε 154 ανθρώπους, οι εθελοντές κάθονταν σε ένα τραπέζι έχοντας τοποθετήσει τα χέρια τους πάνω στο τραπέζι. Δίπλα από το δεξί χέρι κάθε εθελοντή τοποθετήθηκε ένα πλαστικό χέρι και σκεπάστηκε ο ώμος και οι αγκώνες τους για να τους δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι είχαν τρία χέρια.

Στη συνέχεια ο επιστήμονας χάιδευε τα χέρια τους (και το ψεύτικο) με ένα πινέλο. Πολλές φορές οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχουν την αίσθηση του πινέλου ακόμα και στο ψεύτικο χέρι, σαν να είχαν δηλαδή τρία χέρια!

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, αντικατέστησαν το πινέλο και κινήθηκαν απειλητικά είτε προς το πραγματικό χέρι είτε προς το ψεύτικο. Η αντίδραση των εθελοντών ήταν να δειλιάσουν το ίδιο είτε απειλούταν το πραγματικό είτε το ψεύτικο χέρι.





Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Arvid Guterstam, υποψήφιος διδάκτορας και ο Henrik Ehrsson, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας.

Επτά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν ότι είχαν την αίσθηση ότι είχαν ένα τρίτο χέρι. Η οπτική ψευδαίσθηση της ύπαρξης τρίτου χεριού δημιουργεί σύγκρουση στον εγκέφαλο γιατί λαμβάνει το σήμα ότι έχει τρία χέρια και όχι δύο.

Είναι μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη ότι το μυαλό μπορούμε να το κατευθύνουμε προς τα κει που θέλουμε και μπορεί να έχει εφαρμογές ακόμα και στην προσθήκη τεχνητών μελών.

Πηγή