Απολιθωμένο κεφάλι 5 εκατομμυρίων χρόνων

Απολιθωμένο κεφάλι -πιθανότατα- δελφινιού εντόπισαν παλαιοντολόγοι στην περιοχή Γραμπούσας Κισάμου, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5.000.000 χρόνια.





Η εύρεση αυτή αποτελεί μέρος πολύτιμων παλαιοντολογικών ευρημάτων, τα οποία εντοπίστηκαν από παλαιοντολόγους και γεωλόγους του Πανεπιστημίου της Ουψάλα (Σουηδία) τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια ερευνών στην περιοχή της Κισάμου.

Για ακόμα μία φορά η Κρήτη συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων, αφού το υλικό που υπάρχει, σε ολόκληρο το νησί αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι τεράστιο. Σκοπός είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη μέσω εκθέσεων των ευρημάτων καθώς ό,τι υπάρχει και προσφέρεται είναι καλό για ανάδειξη.

Μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα» ο καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, διευθυντής Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε για το συγκεκριμένο εύρημα: «Αφαιρέσαμε ένα απολιθωμένο κεφάλι, που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι από δελφίνι, την ηλικία του οποίου ακόμα δεν την έχουμε, αλλά πιθανότατα είναι της Μειοκαίνου περιόδου. Αν είναι αυτής της περιόδου, τότε ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια χρόνια».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην προστασία αλλά και στην ανάδειξη των ευρημάτων τόνισε ότι «οπωσδήποτε πρέπει να προστατεύονται αυτά τα ευρήματα. Είναι πολύ σημαντικά και στο μέλλον θα δούμε το θέμα καλύτερα. Η δική μου άποψη είναι ό,τι υπάρχει στη φύση πρέπει να προσφέρεται για ανάδειξη. Ως τώρα έχουμε κάνει ανασκαφές, έχουμε βγάλει ευρήματα και με την παρέμβασή μας έγιναν κάποιες τοπικές εκθέσεις. Κάποιοι τα λένε Μουσεία, εγώ δεν θα τα έλεγα υποχρεωτικά Μουσεία αλλά Ενημερωτικούς Σταθμούς. Αυτοί οι Σταθμοί με τα ευρήματα ευαισθητοποιούν τον κόσμο να γνωρίσει τι υπάρχει στον τόπο του και φυσικά έχουν και μια δυναμική αργότερα να γίνουν χώροι προσέλευσης επισκεπτών».



Όσον αφορά την Κρήτη, ο κ. Θεοδώρου επεσήμανε ότι: «Θα έλεγα ότι είναι ατελείωτο το παλαιοντολογικό περιβάλλον στην Κρήτη. Ίσως δεν το ξέρετε αλλά η Κρήτη έχει περισσότερες από 100 γνωστές τοποθεσίες με τεράστιο ενδιαφέρον, με σπονδυλωτά των τελευταίων πεντακοσίων χιλιάδων χρόνων και όταν λέμε σπονδυλωτά εννοούμε, ελέφαντες, ιπποπόταμους, ελάφια και είναι διάσπαρτα σε όλα την Κρήτη, ανατολική, δυτική και κάποιες θέσεις στη νότιο Κρήτη και λιγότερες στο εσωτερικό. Ίσως στο εσωτερικό είναι λιγότερες διότι δεν τις βρίσκουμε εύκολα. Κοντά στις ακτές φαίνονται πιο εύκολα. Αυτή τη στιγμή έχουμε προτείνει να κάνουμε σε συνεργασία με συναδέλφους από το Υπουργείο Πολιτισμού και κάποιες θέσεις έξω από το Ρέθυμνο, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για να προστατευθούν.

Έχει σημασία για την Κρήτη να προστατευθούν, αφού για να τις μελετήσουμε θέλει 2-3 γενιές, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε και να αφήσουμε να καταστραφούν! Στην Κίσαμο υπάρχουν πολλές τοποθεσίες με ενδιαφέρον, έχω έρθει 2 φορές από μια μέρα και δεν μπορώ να πω ότι έχω δει τα πάντα, σίγουρα θα δώσουν και άλλα πράγματα. Ιδιαίτερα εδώ, η περιοχή παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον λόγω του δελφινιού, αλλά και ενός άλλου ευρήματος, ενός τεράστιου κήτους, πιθανόν φάλαινας, το πρώτο που βρίσκεται στην Ελλάδα».

Πηγή