Η θετική διάθεση οδηγεί σε μακροβιότητα

Νέα βρετανική έρευνα ανακάλυψε ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που αναφέρουν ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ζουν περισσότερα χρόνια από τους άλλους.



Ωστόσο η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η ευτυχία οδηγεί σε μακροβιότητα και οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων όπως το άγχος δεν αφαιρούν χρόνια από τη ζωή.

Ο ερευνητής Andrew Steptoe, από το University College London, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του πόσο ευτυχισμένοι αισθανόμαστε από στιγμή σε στιγμή και της επιβίωσης.

Ο Steptoe δήλωσε ότι τώρα η πρόκληση είναι να διαπιστωθούν οι διεργασίες και αν μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η υγεία των ανθρώπων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευτυχία συνδέεται με την υγεία αλλά πρέπει να ανακαλυφτεί και ο ακριβής μηχανισμός. Η ασθένεια μάς καθιστά λιγότερο ευτυχισμένους ή η ευτυχία προστατεύει από τη νόσο; Η νέα έρευνα τείνει προς το δεύτερο, δήλωσε ο Steptoe.



Οι ερευνητές ρώτησαν περίπου 3.850 ανθρώπους ηλικίας 52 έως 79 ετών σχετικά με τα συναισθήματά τους - ευτυχία, ενθουσιασμό, ικανοποίηση, ανησυχία, άγχος ή φόβο, 4 φορές σε μια ημέρα.

Οι εθελοντές συμμετείχαν σε έρευνα για τη γήρανση. Σκοπός των ερευνητών ήταν να παρακολουθήσουν τη θετική και αρνητική διάθεση. Η θετική διάθεση περιλαμβάνει την ευτυχία, την ηρεμία και τον ενθουσιασμό, ενώ η αρνητική αντίθετα συναισθήματα, όπως το άγχος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν πόσοι πέθαναν τα επόμενα 5 χρόνια. Περισσότερο από το 7% όσων ανήκαν στο χαμηλότερο τρίτο- όσοι ανέφεραν τη μικρότερη ευτυχία-πέθαναν. Συγκριτικά, μόνο το 3,6% όσων ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι πέθαναν.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα, το φύλο, την κατάθλιψη και την υγεία, όσοι δήλωσαν ότι ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους περιέγραψαν τον εαυτό τους ως λιγότερο ευτυχισμένο.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η προσαρμογή για την επίδραση παραγόντων όπως η νόσος και τα οικονομικά σήμαινε ότι τα ευρήματα δεν οφείλονταν στο ότι άνθρωποι με πολύ θετική διάθεση ήταν νεότεροι, πιο πλούσιοι, περισσότερο μορφωμένοι ή πιο υγιείς αρχικά.



Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν γιατί η αρνητική διάθεση συνδεόταν με μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ο Steptoe, δήλωσε ότι μια αιτία φαίνεται να είναι ότι το αίσθημα κατάθλιψης συνδεόταν με το να προϋπάρχει μια νόσος. Έτσι όταν ελήφθη υπόψη η προϋπάρχουσα νόσος η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και επιβίωσης δεν ήταν πια σημαντική.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η έρευνα είχε αρκετούς περιορισμούς. Εστίασε στο συνολικό αριθμό θανάτων αλλά όχι σε συγκεκριμένες αιτίες όπως τον καρκίνο. Επίσης αξιολόγησαν μόνο την ευεξία σε διάστημα 24 ωρών και αγνόησαν ατομικούς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’

Πηγή