Γιατί μιλάμε πάντα με τους άλλους για τον καιρό;

«Ωραίος καιρός, ε;», αυτή είναι ίσως η πιο εύκολη ερώτηση για να ανοίξουμε μια συζήτηση και να πάρουμε μια εξίσου εύκολη απάντηση. Κρύβει αρκετή αμηχανία, αλλά είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα που μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιον καλύτερα. Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να προτιμούμε τη συγκεκριμένη συζήτηση;



Αν και ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε ότι «η συζήτηση για τον καιρό είναι το τελευταίο καταφύγιο όσων δεν έχουν φαντασία», ο καιρός παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα συζήτησης, που πάντα έχει μια απάντηση, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του ή έξω από το παράθυρο.

Στο δυτικό πολιτισμό τουλάχιστον, αφού οι Αφροαμερικανοί ξεκινούν συνήθως τις συζητήσεις τους με την ερώτηση «τι κάνει η οικογένειά σου», ενώ στις αραβικές χώρες, όπου ο καιρός είναι περισσότερο προβλέψιμος και χωρίς πολλές εναλλαγές, οι άνθρωποι μιλάνε για τον καιρό μόνο όταν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές.

Όλοι νοιάζονται για τον καιρό!


Ο καιρός είναι παντού και μπορεί να είναι καλός, κακός, βροχερός, ηλιόλουστος. Και όσο αδιάφορο κι αν ακούγεται το θέμα, δίνει αρκετές πληροφορίες για το συνομιλητή, αφού από την απάντησή του θα καταλάβουμε μερικά στοιχεία για την προσωπικότητά του.



Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα δελτία ειδήσεων συμπεριλαμβάνουν την πρόγνωση του καιρού. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν τι καιρό θα κάνει τις επόμενες μέρες για να προγραμματίσουν την ημέρα τους, τις δραστηριότητές τους, τα ταξίδια τους ακόμα και για να αποφασίσουν τι θα φορέσουν ή αν θα πάρουν μαζί τους ομπρέλα!

Πόσο μας επηρεάζει τελικά ο καιρός;


Εμπειρικά, οι περισσότεροι έχουμε καταλάβει ότι νιώθουμε καλύτερα μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα και είμαστε πιο κακόκεφοι όταν ο καιρός είναι μουντός και βροχερός. Αυτό όμως έχει αποδειχτεί και επιστημονικά:

Το 1983 οι κοινωνικοί ψυχολόγοι Schwarz και Clore μελέτησαν την επίδραση που ασκεί ο καιρός στη διάθεση και την ψυχολογία μας. Βρήκαν λοιπόν ότι κάποιος που είναι γενικά χαρούμενος μπορεί να νιώσει θλιμμένος μόνο και μόνο λόγω του καιρού, αφού ο καιρός επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τη ζωή μας αλλά και την ικανοποίηση που νιώθουμε από αυτή.

Στην έρευνα βρέθηκε επίσης ότι οι άνθρωπο που κάνουν θλιβερές σκέψεις είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να σκέφτονται αρνητικά μια βροχερή μέρα, ενώ εκείνοι που είναι γενικώς ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι μπορεί να νιώθουν δυσάρεστα και να έχουν κακή διάθεση λόγω του κακού καιρού.

Πηγή