9 εμπόδια του ασύρματου δικτύου σου

Ταχύτητες που σέρνονται. Συχνές αποσυνδέσεις. Η δικτύωση μέσω wi-fi δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο αξιόπιστη όσο το καλώδιο (ethernet). Στο παρόν άρθρο αναφέρονται οι 9 παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν την ασύρματή σας σύνδεση.




1. Φούρνοι μικροκυμάτων


Σε όλα τα σύγχρονα σπίτια η κουζίνα είναι στον ίδιο χώρο με το σαλόνι – όπου συνήθως βρίσκεται και το ασύρματο router. Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι η πρώτη οικιακή συσκευή η οποία εκπέμπει παρεμβολές στα 2.4GHz, που είναι η συχνότητα στην οποία εκπέμπεται το σήμα του wi-fi. Έρευνες έχουν δείξει πως σε απόσταση μέχρι και 8 μέτρων από το φούρνο σε ώρα λειτουργίας, η μεταφορά δεδομένων μπορεί να μειωθεί ως 64%, ενώ μικρότερα προβλήματα εντοπίζονται μέχρι την απόσταση των 50 μέτρων.

2. Ασύρματα ηχεία και controllers


Παρότι οι ασύρματες συσκευές διευκολύνουν την καθημερινότητα μας, το πρόβλημα είναι πως συχνά παρεμβάλλονται στα 2.4GHz του wi-fi. Πάντως, τα ασύρματα τηλέφωνα συνήθως δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, καθώς επικοινωνούν σε διαφορετικό φάσμα συχνοτήτων. Εκτός εάν έχετε αγοράσει το τηλέφωνό σας από ορισμένες ασιατικές εταιρείες, όπου μπορεί όντως να είναι ρυθμισμένο στα 2.4GHz.

3. Bluetooth


Οι σύγχρονες συσκευές Bluetooth λειτουργούν σε συχνότητες που δεν επηρεάζουν το wi-fi. Παλαιότερα gadgets όμως φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα.



4. Χριστουγεννιάτικα φωτάκια


Τα φωτάκια που στολίζουν πολλές γωνίες του σπιτιού κατά την διάρκεια των χριστουγέννων, ή και γενικότερα επηρρεάζουν αρνητικά την ισχύ του σήματος του ασύρματου δικτύου σας. Ειδικά όταν αναβοσβήνουν με συχνότητα που συντονίζεται γύρω από τα 2.4 GHz.

5. Άλλα υλικά 


Καμιά φορά δεν είναι τα gadgets του σπιτιού που μπλοκάρουν το wi-fi, αλλά το ίδιο το σπίτι. Αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρχει συρμάτινο πλέγμα μέσα στον τοίχο (π.χ. για να κρατάει το υλικό της μόνωσης), έχει καταστρεπτική επίδραση στο δίκτυο.

6. Καλώδια ρεύματος


Οτιδήποτε έχει μέταλλο στο εσωτερικό του μπορεί να μειώσει το σήμα του Wi-Fi, αλλά τα καλώδια προσθέτουν και τον ηλεκτρισμό στην εξίσωση, και η ηλεκτρομαγνηγική ακτινοβολία μπορεί, θεωρητικά, να παράγεται σε συχνότητες που να επηρεάζουν το σήμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι παρελμβολές θα είναι χαμηλές.



7. Καθρέφτης


Οι μεγάλοι καθρέφτες αντανακλούν το σήμα του Wi-fi. Αν ο καθρέφτης είναι πίσω από το router σας, τότε η αντανάκλαση αυτή δρα θετικά και θα ενισχύσει το σήμα του. Αν όμως ανάμεσα στο router και τον υπολογιστή σας παρεμβάλλεται π.χ. το μπάνιο, μην περιμένετε τις καλύτερες επιδόσεις.

8. Παλιές τηλεοράσεις CRT


Σύμφωνα με τη British Telecom, μία αρχαία τηλεόραση CRT δημιουργούσε πρόβλημα στο ασύρματο ίντερνετ σε μια ολόκληρη γειτονιά. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αγοράσει μια νέα τηλεόραση σε έναν άνθρωπο, καθώς το ελαττωματικό τροφοδοτικό της τηλεόρασής του επηρέαζε το Wi-Fi σε ακτίνα διακοσίων μέτρων.

9. Ενυδρεία


Βάλτε το router σας δίπλα σε ένα ενυδρείο ενάμισι μέτρου, και θα έχετε μια θαυμάσια «σκιά» στο δίκτυό σας από την άλλη πλευρά του νερού.

Πηγή