Μέτρηση σφυγμού με εφαρμογή στο iPad 2 (vid)

Δες στο βίντεο πως μέσω μίας νέας εφαρμογής του ipad2, δίνεται στους χρήστες του η δυνατότητα μέτρησης του καρδιακού σφυγμού και ρυθμού αναπνοής μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.




Χρησιμοποιώντας την camera του ipad2 η εφαρμογή αναλύοντας την τονικότητα του χρώματος του προσώπου προς μέτρηση, καταφέρνει να υπολογίσει τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής. Στην μέτρηση ωστόσο υπεισέρχεται ένα μικρό ποσοστό σφάλματος, και δεν αποτελεί ακριβές ιατρικό δεδομένο του εξεταζόμενου.

Ίσως όμως η Philips να μην χρηματοδότησε μία τόσο δαπανηρή έρευνα απλά και μόνο για να μπορείς να μετράς κάτι που δεν αποτελεί απόλυτη ιατρική πληροφορία, ούτε και κάτι ευχάριστο προς ανταλλαγή με τους φίλους σου στα twitter και facebook. Διάβασε παρακάτω λίγα πράγματα για την βιομετρική.





Η νέα αυτή κατηγορία εφαρμογών είναι αποτέλεσμα ενός επιστημονικού κλάδου αιχμής με το όνομα βιομετρική (biometrics). Η βιομετρική αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια με σκοπό την ταυτοποίηση ανατομικών και συμπεριφορικών γνωρισμάτων ατόμων, κυρίως με την βοήθεια ανάλυσης εικόνας μέσω υπολογιστικών συστημάτων.

Οι δύο βασικοί στόχοι είναι,


1. η ασφάλεια πρόσβασης: φαντάσου μία κάμερα που να ταυτοποιεί τα ακριβή χαρακτηριστικά του προσώπου σου (face recognition system) κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι σου

2. data mining: Ή αλλιώς εξόρυξη δεδομένων από τεράστιο αριθμό ατόμων με εμπορικούς σκοπούς ή παρακολούθησης κοινωνικών τάσεων. Για παράδειγμα σκέψου την κάμερα του ipad 2 ή μια οποιαδήποτε κάμερα, να αναλύει την βιομετρική σου την ώρα που κοιτάζεις μια διαφήμιση στην οθόνη του, αντλώντας δεδομένα για την απήχηση της (αύξηση καρδιακού ρυθμού) ή όχι. Επίσης την καταγραφή (monitoring) του γενικότερου κοινωνικού άγχους του πληθυσμού μιας πόλης, μέσω της μεταβολής του μέσου όρου του καρδιακού ρυθμού των πολιτών, υπό συνθήκες.

Όταν η Νέα Τάξη Πραγμάτων μας χτυπήσει την πόρτα, η απάντηση πρέπει να είναι γνώση.