5 λύσεις για την υπερθέρμανση των laptops

Το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται μέσα στο «μαύρο κουτί» του υπολογιστή και επιδεινώνονται με τη συνεχή, δίχως παύση χρήση, τη λειτουργία βαριών προγραμμάτων και εφαρμογών και την απόθεση του μηχανήματος πάνω σε επιφάνειες που δεν επιτρέπουν το σωστό αερισμό του.




Πόσες φορές δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο φορητός υπολογιστής σας έχει αρχίσει να ακούγεται σαν τζετ έτοιμο να απογειωθεί, λόγω της συνεχούς υπερλειτουργίας των ανεμιστήρων, παράγοντας ένα ενοχλιτικό.

Μερικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι ακόλουθες:

  1. Τοποθετείτε τον φορητό υπολογιστή σε στέρεη επιφάνεια και όχι πάνω σε παπλώματα, κουβέρτες ή στα πόδια σας. Έτσι διευκολύνεται η προδιαγεγραμμένη λειτουργία των ενσωματωμένου συστήματος αποβολής του θερμού αέρα από το εσωτερικό του μηχανήματος.
  2. Προμηθευτείτε μία από τις πολυάριθμες στην αγορά βάσεις τοποθέτησης με ενσωματωμένο ανεμιστήρα ψύξης του κάτω μέρους του υπολογιστή. «Ρίχνει» αποδεδειγμένα την θερμοκρασία κατά τέσσερις με πέντε βαθμούς.
  3. «Κατεβάστε» και εγκαταστήστε ένα από τα πολυάριθμα free προγράμματα που δεν επιτρέπουν στις διαφημίσεις που χρησιμοποιούν flash player να τεθούν σε λειτουργία, παρά μόνο αν το θελήσετε εσείς. Πράγματι, αν παρατηρήσετε το μετρητή θερμοκρασίας του υπολογιστή σας όσο επισκέπτεστε κάποια σελίδα με πολλές διαφημίσεις θα παρατηρήσετε την κατακόρυφη άνοδο της θερμοκρασίας. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη θέαση βίντεο στο YouTube, τα οποία αποτελούν «αληθινά αναμμένα κάρβουνα» για το σύστημά σας.
  4. «Κατεβάστε» μία από τις δωρεάν πολυάριθμες εφαρμογές ελέγχου της θερμοκρασίας, οι οποίες σας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να αυξομειώσετε την ταχύτητα των εσωτερικών ανεμιστήρων. Έτσι, όταν λόγου χάρη παίζετε κάποιο παιχνίδι, αντί να περιμένετε ο υπολογιστής σας να πιάσει «κατοστάρι», αυξάνετε εξαρχής «χειροκίνητα» την ταχύτητα των ανεμιστήρων – όση ώρα παίζετε – ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερά σε λογικά πλαίσια.
  5. Μέσα στο laptop δημιουργείται ρεύμα-κύκλωμα αέρα που ψύχει το υλικό. Πολλές φορές αυτές οι δίοδοι αέρα φράζουν από την σκόνη του περιβάλλοντος, από τρίχες κ.α., τα οποία μπορείτε να διώξετε με τη χρήση φυσητήρα στις ψύκτρες και τους αεραγωγούς.
  6. Να φορτίζετε την μπαταρία όσο ο φορητός υπολογιστής είναι κλειστός. Η μπαταρία θερμαίνεται υπερβολικά και θερμαίνει με τη σειρά της επιπλέον τα κυκλώματα.
  7. Τέλος, αντικαταστήστε – μόνοι σας ή με τη βοήθεια ειδικού – τη θερμοαγώγιμη πάστα όπου αυτή υπάρχει.


Μην υποτιμήσετε τα παραπάνω «μέτρα» προστασίας. Είναι ικανά να μειώσουν σημαντικά έστω και κατά μερικούς, αλλά πολύτιμους, βαθμούς τη θερμοκρασία του φορητού σας υπολογιστή, δίνοντάς του μερικά παραπάνω χρόνια ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου