Η «χαρτογράφηση» του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών

Πέρασαν αμέτρητες ώρες στα εργαστήρια, μελέτησαν περισσότερες από 1.000 τομογραφίες εγκεφάλου. Τελικά όμως οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα που αποτελεί κοινή πεποίθηση εδώ και πολύ καιρό: ότι το μυαλό του άνδρα λειτουργεί διαφορετικά από εκείνο της γυναίκας.




Ο χάρτης του «νευρικού κυκλώματος» στο μέσο γυναικείο εγκέφαλο περιέχει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο, σε αντίθεση με τον ανδρικό όπου η σύνδεση είναι κατά κύριο λόγο πιο δυνατή ανάμεσα στις περιοχές στο πίσω και το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου.

Η Ρατζίνι Βέρμα, ερευνήτρια του University of Pennsylvania, παραδέχθηκε μιλώντας στην Guardian πως η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι τα ευρήματα ουσιαστικά επιβεβαίωναν τα στερεότυπα. Δηλαδή, οι άνδρες είναι «κατασκευασμένοι» για αντίληψη και συντονισμό, ενώ οι γυναίκες έχουν ενισχυμένες κοινωνικές δεξιότητες και μνήμη, κάτι που εξηγεί γιατί είναι καλύτερες στο να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τη Βέρμα, η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου είναι εκείνη της λογικής και η δεξιά της διαισθητικής σκέψης. Άρα, όταν μία ενασχόληση περιλαμβάνει και τα δύο, οι γυναίκες είναι καλύτερες. Όπως επίσης εξηγείται γιατί οι γυναίκες είναι καλύτερες ακροάτριες. Επίσης, εντυπωσιακό ήταν για τους επιστήμονες το συμπέρασμα ότι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνονται.

Τα αποτελέσματα της συγκριτικής απεικόνισης ήταν μάλλον εντυπωσιακά, αφού αποδεικνύουν ότι τελικά στον εγκέφαλο των ανδρών υπάρχουν περισσότερες νευρικές συνάψεις μεταξύ του μπροστινού και του οπίσθιου μέρους κάθε ημισφαιρίου ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διασύνδεση ανάμεσα στην αντίληψη και στη συντονισμένη δράση των κινήσεων.

Από την άλλη ο γυναικείος εγκέφαλος έχει πολύ μεγαλύτερη «καλωδίωση» μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου και το γεγονός αυτό διευκολύνει την διασύνδεση ανάμεσα στη λογική ανάλυση και στη διαίσθηση.

Όπως εξηγεί η δρ Βέρμα, μιλώντας στο BBC: «Η χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου δείχνει μια ξεκάθαρη διαφορά -και συμπληρωματικότητα- στην αρχιτεκτονική του, και αυτή η διαφορετική νευρωνική βάση εξηγεί γιατί οι άνδρες υπερέχουν σε ορισμένα πράγματα και οι γυναίκες σε άλλα»

Μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους εγκεφάλους των δύο φύλων ξεκινάνε στην αρχή της εφηβείας, περίπου στην ηλικία των 13 ετών.

Η μελέτη για τον τρόπο «καλωδίωσης» του εγκεφάλου κάθε φύλου μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες, προκειμένου να εξερευνήσουν τις ανωμαλίες που έχουν σχέση με τις νοητικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου