Ανακάλυψαν την αιτία που γίνεται κάποιος αλκοολικός

Την αιτία που κάποιοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και εν τέλει στον αλκοολισμό ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, καθώς μετά από πειράματα σε ποντίκια διαπιστώθηκε πως «ένοχο» είναι ένα γονίδιο το οποίο όταν είναι ελαττωματικό οδηγεί στον αλκοολισμό.




Οι άνθρωποι με παρόμοια παραλλαγή του γονιδίου, μπορεί επίσης -για τους ίδιους γενετικούς λόγους- να είναι εξίσου επιρρεπείς στο να πίνουν υπερβολικά και να μεθάνε.

Η έρευνα αυτή, αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν να υπάρχει μια τόσο άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη και στον εθισμό στο αλκοόλ., ενώ παράλληλα απεδείχθη πως όσα πειραματόζωα είχαν το φυσιολογικό γονίδιο δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το αλκοόλ, όταν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό και το νερό. Οσα πειραματόζωα ωστόσο είχαν τον μεταλλαγμένο γονίδιο, έδειχναν έντονη τάση για αλκοόλ, με συνέπεια το τελευταίο να αποτελεί το 85% των συνολικών υγρών που έπιναν.

Οι ερευνητές από πέντε βρετανικά πανεπιστήμια (Imperial College Λονδίνου, University College Λονδίνου, Νιούκαστλ, Σάσεξ και Νταντί), με επικεφαλής τον καθηγητή Χάουαρντ Τόμας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με τη βρετανική «Independent», δήλωσαν πως «είναι εκπληκτικό πως μία μικρή μόνο αλλαγή ενός γονιδίου στον γενετικό κώδικα είναι δυνατό να έχει τόσο καταλυτικές συνέπειες σε πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου