Το «εξάγωνο του Κρόνου» απαθανάτισε για πρώτη φορά το Cassini

Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA κατάφερε για πρώτη φορά να απαθανατίσει σε υψηλή ανάλυση το εξάπλευρο ρεύμα γύρω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου, γνωστό και ως το εξάπλευρο του Κρόνου.



Πρόκειται για την πρώτη λήψη του εξαγώνου η οποία έγινε με τη χρήση φίλτρων χρώματος και δείχνει μια πλήρη άποψη από την κορυφή του Κρόνου σε περίπου 70 μοίρες γεωγραφικό πλάτος.

Το εξάγωνο εκτείνεται σε περίπου 30.000 χιλιόμετρα και είναι ένα ρεύμα κυμάτων με ανέμους που φτάνουν τα 322 χιλιόμετρα ανά ώρα και μια μαζική , περιστρεφόμενη καταιγίδα στο κέντρο.

«Το εξάγωνο είναι απλώς ένα ρεύμα αέρα , και τα καιρικά χαρακτηριστικά ππου παρουσιάζει το καθιστούν εμφανώς ταραγμένο και ασταθές.», εξηγεί ο Αντριου Ινγκερσολ, μελος της ομάδας του Cassini στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στη Πασαντένα. «Ενας τυφώνας στη Γη συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα , αλλά αυτό εδώ υφίσταται εδώ και δεκαετίες, ίσως και αιώνες» επισημαίνει.

Οι καιρικές συνθήκες στη Γη διακόπτονται όταν αντιμετωπίζουν την τριβή από γεωμορφές ή πάγους . Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η σταθερότητα του εξαγώνου έχει κάτι να κάνει με την έλλειψη των στερεών γεωμορφών στον Κρόνο ο οποίος είναι ουσιαστικά μια γιγαντιαία σφαίρα φυσικού αερίου.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου