Τρόφιμα που επηρεάζουν διάθεση και ψυχισμό

Το φαγητό, καλό ή junk food, γλυκό ή αλμυρό, είναι απόλαυση. Είναι κάτι σαν μια γενική παραδοχή, δεδομένο σχεδόν. Κι όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά που αποδεδειγμένα ανεβάζουν την διάθεση, απαλύνουν τον πόνο ή εξομαλύνουν το «στρες».







Όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν τη δυνατότητα ενισχυτικών επιδράσεων στην διάθεση που σχετίζονται με ορισμένες γεύσεις. Αυτές, προκύπτουν εν μέρει από φυσικά συστατικά που φέρουν μια εντυπωσιακή χημική ομοιότητα με το βαλπροϊκό οξύ, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την σταθεροποίηση της διάθεσης (χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής και σε άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις).

Τέτοιες είναι και οι ενώσεις που βρίσκονται στη σοκολάτα και το τσάι, τα δύο πιο γνωστά τρόφιμα που σχετίζονται με την διάθεση.

Μια πρόσφατη μελέτη, στην 244η National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, την μεγαλύτερη επιστημονική κοινότητα του κόσμου, παρουσίασε περισσότερες από 1.700 ουσίες που συνθέτουν τις γεύσεις των κοινών τροφίμων.

Συγκεκριμένα μόρια σε σοκολάτα, μια ποικιλία από μούρα και τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν δείξει θετική επίδραση στη διάθεση. Μάλιστα, ορισμένα συστατικά που προσδίδουν γεύση είναι δομικά παρόμοια με βαλπροϊκό οξύ, μια ουσία, που όπως αναφέρθηκε πιο πάνω χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση διάφορων ψυχιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την διάθεση, όπως η διπολική διαταραχή.

Οι άνθρωποι έχουν αναγνωρίσει τις ιδιότητες διαφόρων τροφίμων στην αλλαγή της διάθεσης για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως τονίζεται στο nutrinews, της παραπάνω μελέτης, στόχος όχι μόνο της φαρμακοβιομηχανίας αλλά περισσότερο της τεχνολογίας τροφίμων είναι να εντοπιστούν οι χημικές ενώσεις που επηρεάζουν τις εναλλαγές της διάθεσης, βοηθούν στη διατήρηση της γνωστικής υγείας, βελτιώνουν την πνευματική εγρήγορση και την καθυστέρηση της εμφάνισης της απώλειας της μνήμης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου