Τα μανιτάρια ευθύνονται για την αλλαγή του καιρού;

Μπορεί να φαίνονται μικροσκοπικά και αθώα εκ πρώτης όψεως, ωστόσο κρύβουν απίστευτες δυνατότητες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα μανιτάρια, έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τον καιρό, προκειμένου να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή τους.




Ερευνητές από το Κολέγιο Τρίνιτι στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ παρατήρησαν ότι τα μανιτάρια αλλάζουν τα επίπεδα της υγρασίας στο περιβάλλον τους, δημιουργώντας έτσι ανέμους που μεταφέρουν τους σπόρους τους.

Οι επιστήμονες εστίασαν την έρευνα τους στα μανιτάρια Πλευρωτους και Σιτάκε και χρησιμοποίησαν τεχνικές κινηματογράφησης υψηλής ταχύτητας προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Η μελέτη έδειξε ότι τα μανιτάρια απελευθερώνουν υδρατμούς, που με τη σειρά τους μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα που τα περιβάλλει, δημιουργώντας έτσι ρεύματα που μεταφέρουν τους σπόρους.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να ανατρέψει κάθε προηγούμενη θεωρία ότι τα μανιτάρια αποτελούν «παθητικούς» οργανισμούς που περιμένουν τον αέρα για να μεταφέρει τους σπόρους τους, αφού όπως αποδείχθηκε, δημιουργούν τον αέρα κατά βούληση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου