Κάηκε ο κομήτη ISON περνώντας από τον Ήλιο (video)

Τη μοίρα του μυθικού Ικάρου φαίνεται πώς είχε ο κομήτης της χιλιετίας, αφού το πολυαναμενόμενο πέρασμα του από τον Ήλιο είχε ολέθριο αποτέλεσμα. Ο ISON πλησιάζοντας στο περιήλιο χάθηκε από τα ραντάρ και λίγες ώρες αργότερα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι καταστράφηκε ολοσχερώς.



Ερευνητές της NASA αναφέρουν ότι πιθανότατα ο ISON, που ουσιαστικά ήταν μία μεγάλη μάζα από βράχους και πάγο, διαλύθηκε σε κομμάτια τα οποία στη συνέχεια έλιωσαν από τις υψηλές θερμοκρασίες στο περιήλιο.

Εξαρχής οι αστρονόμοι φοβόντουσαν ότι ο κομήτης δε θα καταφέρει να επιβιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες που στο περιήλιο φτάνουν έως και 4.900 βαθμούς Κελσίου, αλλά και από τις παλιρροϊκές δυνάμεις που δεχόταν από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου, ωστόσο σε περίπτωση που επιβίωνε θα δημιουργούσε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Σύμφωνα με την Κάρι Λίς, από το Πανεπιστήμιο Τζον Χοπκινς, ακόμη και αν ο κομήτης έχει καταστραφεί, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να δούμε ένα εντυπωσιακό θέαμα το Δεκέμβριο από τη Γη, αφού τα απομεινάρια του κομήτη θα εμφανιστούν ως μια μεγάλη πράσινη λωρίδα στο νυχτερινό ουρανό στο βόρειο ημισφαίριο.




Το ταξίδι του ISON καθώς κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Λίγες ώρες πριν μπει στο περιήλιο η NASA δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο παρακολουθεί το ταξίδι του κομήτη.

Το Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO) της NASA, παρακολουθεί τον ISON καθώς ταξιδεύει προς τον Ήλιο. Στο βίντεο φαίνεται το διάστημα ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, την περίοδο 20 με 25 Νορμβρίου, καθώς ο κομήτης ISON πλησιάζει στο καυτό άστρο, ενώ στην πορεία (περίπου στα 0.11 του βίντεο) συναντάει και τον κομήτη Ενκε.

Ο Ηλιος βρίσκεται δεξιά στην οθόνη και ξεχωρίζει από την καυτή μάζα των ηλιακών ανέμων που λάμπει στην άκρη του βίντεο.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου