Νερό σε δορυφόρο του Δία εντόπισε το Hubble

Οι πρώτες ενδείξεις για πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον πλανήτη του Δία Ευρώπη, κυκλοφόρησαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, το οποίο φωτογράφησε πίδακες νερού σε μορφή υδρατμών να εκτοξεύονται από την επιφάνεια του δορυφόρου του Δία, Ευρώπη.



Τα προηγούμενα επιστημονικά συμπεράσματα από άλλες πηγές επισημαίνουν ήδη την ύπαρξη ενός ωκεανού που βρίσκεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη πλήρως βέβαιοι αν ανιχνεύεται, ωστόσο οι πίδακες υδρατμών που παράγονται από την επιφάνεια, είναι βέβαιο ότι προέρχονται από εκεί. Οπως επισημαίνουν, η Ευρώπη είναι το δεύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα που παράγει πίδακες υδρατμών.

Ο Λόρεντς Λορθ από το Ερευνητικό Κέντρο του Βορειοδυτικού Σαν Αντόνιο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι «αν οι πίδακες συνδέονται με το υπόγειο νερό των ωκεανών τότε αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές έρευνες μπορούν να διερευνήσουν άμεσα την χημική σύνθεση του δυνητικά κατοικήσιμου περιβάλλοντος της Ευρώπης χωρίς να χρειαστεί διάτρηση στα στρώματα πάγου και αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό.» 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου