Πώς «τρέφονται» οι υπερμεγέθεις μελανές οπές

Οι μαύρες τρύπες στο διάστημα αποτελούν ένα τρομακτικό μυστήριο για τους επιστήμονες και το κοινό, αφού συχνά τους αποδίδονται τρομακτικές ιδιότητες. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, άσχετα με το μέγεθος τους, οι μαύρες τρύπες σε όλο το σύμπαν, τρέφονται με παρόμοιο τρόπο.



Στο κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία M81 βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 70.000.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου μας. Πρόσφατα, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra και άλλα επίγεια τηλεσκόπια, σε συνδυασμό με λεπτομερή θεωρητικά μοντέλα, κατάφεραν να διαπιστώσουν με τι «τρέφεται» η γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του M81.



Οπως παρατήρησαν, η συγκεκριμένη τρύπα, τρέφεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και άλλες μικροσκοπικές αστρικές μαύρες τρύπες που έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί και έχουν μάζα μόλις 10 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο.



Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, σύμφωνα με τη NASA, υποστηρίζει τη θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν, αποδεικνύοντας ότι οι μαύρες τρύπες όλων των μεγεθών έχουν παρόμοιες ιδιότητες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου