Εορτοφοβία: Πλήττει έναν στους δύο και πώς να την αντιμετωπίσετε

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να ανυπομονούν για την έλευση των Χριστουγέννων και να μετρούν αντίστροφα με το που πιάνουν τα πρώτα κρύα, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι κυριεύονται από έντονο άγχος στην περίοδο των γιορτών.




Για την ακρίβεια η εορτοφοβία όπως χαρακτηρίζεται πλήττει τουλάχιστον ένας στους δύο εργαζόμενους με τον Δεκέμβρη να αποτελεί τον πιο στρεσογόνο μήνα λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας.

«Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες γι' αυτές τις περιόδους οδηγούν πολλούς στην υπερβολή, σωματική, ψυχολογική και οικονομική», επισημαίνει ο Δρ. Ρίτσαρντ Μπεντρόσιαν, καθηγητής ψυχολογίας. Ιδού λοιπόν δύο-τρεις συμβουλές από ειδικούς όπως αναφέρει το fortunegreece, για αν αποφύγετε το «μπαμ» πριν τα πυροτεχνήματα του νέου έτους.

Πρώτο βήμα: εκεί που αισθάνεστε ότι τρελαίνεστε, πάρτε λίγες βαθιές ανάσες. Αυτό και μόνο -λέει ο ψυχίατρος και συγγραφέας, Ντερέκ ο' Νιλ, στο BBC- μπορεί να μειώσει το άγχος σας κατά 25%!

Βήμα δεύτερο: ανάψετε ένα κεράκι στο γραφείο και επικεντρωθείτε για λίγα λεπτά στο παιχνίδισμα της φλόγας, ακολουθώντας την κίνησή της με χαλαρωτικές σκέψεις.

Βήμα τρίτο: Οι πέτρες στην τσέπη. Κι όμως πρόκειται για ένα προιόν που λάνσαρε στην αγορά ο Γκέιλ Πάτερσον, business coach και σύμβουλος από το μακρινό Μιζούρι. Τι είναι; Ακριβώς αυτό που λέει.

Δεν είναι τίποτε άλλο παρά πέτρες σε ένα σακουλάκι, σε καθεμία από τις οποίες μπορεί κανείς να αναγράψει όσους παράγοντες του προκαλούν άγχος: κέρδη, ζημίες, πελάτες, πληρωμές και πάει λέγοντας.

Η ιδέα είναι απλή: τις κουβαλάς στην τσάντα ή στην τσέπη και το περιττό βάρος τους σου θυμίζει τα περιττά άγχη που όλη τη μέρα σε βαραίνουν. Η λογική είναι να τα ξεφορτώνεσαι όταν γυρίζεις σπίτι, περνώντας ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο σου, χαλαρώνοντας μόνος ή με δικούς σου ανθρώπους, φίλους κι αγαπημένα πρόσωπα, που παίζουν ρόλο στην προσωπική ζωή σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου